fbpx
x
Мени

Вести од граѓанските оргранизации

Содржината на информациите презентирани во овој дел од веб странaта се единствена одговорност на грантистите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразуваат гледиштата на Цивика мобилитас, Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC) или организациите што ја спроведуваат. Информациите се презентирани како што се пристигнати и печатните или други грешки во нив се одговорност на самите автори.

Resenchanka_katja-sf.gost_.c

Кој ја краси корицата на првиот водич „Слоу Фуд гостилници 2021“?

Објавено на:
Домаќинскиот дух  и гостопримството најдобро „дише“ преку македонската жена. Тоа беше идејата водилка кога се креираше првото издание на водичот „Слоу Фуд гостилници 2021“. Уште од самото појавување на водичот, многумина ни го упатија прашањето која е дамата на корицата и кој е нејзиниот автор?  Повеќе за ова прочитајте -> Кој ја краси корицата на […]
цивил

Нов проект на ЦИВИЛ: Минатото, сегашноста и иднината на контролата на оружјето

Објавено на:
ЦИВИЛ го започна проектот „Минатото, сегашноста и иднината на контролата на оружјето во Република Северна Македонија“ со финансиска поддршка од Глобална иницијатива против транснационален организиран криминал и Резилијанс фонд. Во рамките на проектот, ЦИВИЛ ќе прибира и ќе ги систематизира податоците за легислативните процеси и мерки, операциите за собирање на нелегалното оружје, како и процесите за амнестија на лицата […]
Screenshot_4

Одредувањето казна под законската граница за ,,Tешки дела против безбедноста на луѓето и имотот во сообраќајот“ не ги остварува целите и влијае негативно на довербата нво судството

Објавено на:
Реакција на Блупринт групата за реформи во правосудството за изречената санкција на обвинетиот Зоран Милески – Кичеец за стореното кривично дело „Тешки дела против безбедноста на луѓето и имотот во сообраќајот“ Блупринт групата за реформи во правосудството изразува сериозна загриженост за висината на казната изречена на обвинетиот Зоран Милески – Кичеец за стореното кривично дело „Тешки […]
опм

Организација на потрошувачите на македонија започнува проект clear-x за помош на потрошувачите да учествуваат во зелената транзиција за заштеда на сметките за енергија

Објавено на:
Организацијата на потрошувачи на Македонија оваа недела помогна во започнувањето на проектот CLEAR-X кој треба да им помогне на потрошувачите да пристапат до технологиите за обновлива енергија и да заштедат пари на сметките за енергија. Проектот е финансиран од ЕУ (координиран од Европската организација на потрошувачи, BEUC), а има за цел да им помогне на […]
analiza-3-1

„Хигиена“ во комуницирањето и во информирањето на социјалните мрежи

Објавено на:
Социјалните медиуми носат нови навики за информирање, себепретставување и социјализирање. Тие се секојдневието што го живееме, сега и тука. Било да сте жител на Северна Македонија, од мало гратче во Нигерија, или од село во Јужна Америка, тие ќе ви донесат чувство на поврзаност со светот, на заемно чувство во глобален цивилизациски развој. Од една […]
DSC_0119_800x600-1

Делегација на Здружението Национален Ромски Центар положи свежо цвеќе пред споменикот на хероите од Втората Светска Војна на Спомен Костурница во Куманово

Објавено на:
Делегација на Здружението Национален  Ромски Центар  положи  свежо цвеќе    пред  споменикот на хероите од  Втората Светска Војна , на Спомен Костурница  со порака “Во спомен на паднатите  борци од  Втората Светска Војна   граѓани на Куманово а меѓу нив  и Роми – НРЦ  “ “ Godi dejba ko Romane heroja tharo Dujto Sumnaleskoro Mariphe  – NRC” […]