fbpx
x
Мени

Вести од граѓанските оргранизации

Содржината на информациите презентирани во овој дел од веб странaта се единствена одговорност на грантистите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразуваат гледиштата на Цивика мобилитас, Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC) или организациите што ја спроведуваат. Информациите се презентирани како што се пристигнати и печатните или други грешки во нив се одговорност на самите автори.

novus-1-mcms

Младите прашуваат, до каде е ветениот Локален младински совет во општина Струмица?

Објавено на:
Нема општина по мерка на младите ако нема Локален младински совет, велат од здружението „Новус“ што организираше симулација на ова тело за младите од Струмица на 26 јануари 2023 година. Во просториите на Домот на АРМ, вкупно 31 учесник имаа можност да видат како треба да изгледа една седница на Локален младински  совет и зошто е […]
impakt_net_1_-_copy

Велес може и треба да биде зелена и просперитетна општина

Објавено на:
Фондацијата Импакт Нет од Велес, на 25 јануари 2023 ја организираше трибината Заеднички заложби за трансформативни практики кон зелена и просперитетна општина на која, покрај ученици од средните училишта, учествуваа и дел од општинските советници, пратеници во македонското собрание од Велес, претставници на општината и на граѓанските организации.  Велешките средношколци побараа повеќе засадени дрвца во градот, воспоставување […]
sense_of_purpose_english_mcms

Насилниот екстремизам останува глобална закана но, може да биде превениран со адресирање на корените за причините

Објавено на:
Одбележувајќи го 12 февруари, првиот Меѓународен ден за спречување на насилен екстремизам како и кога придонесува за тероризам, Глобалниот фонд за ангажман и отпорност на заедницата (ГЦЕРФ) ги повикува владите и партнерите да ги искористат можностите за да го спречат насилниот екстремизам со решавање на основните причини кои можат да доведат до радикализација.  Проектите финансирани преку грантови на ГЦЕРФ […]
Screenshot_44

деполаризирајсе нова онлајн платформа на ИОХН – Скопје

Објавено на:
Институтот за општествени и хуманистички науки – Скопје со задоволство Ви ја претставува новата платформа #деполаризирајсе. Оваа on line платформа е во рамки на проектот „Преку деполаризација до демократски, стабилни и вклучувачки институции: Придонес на граѓанското општество“ кој Институтот го спроведува со финансиска поддршка на Швајцарската агенција за развој и соработка во рамки на програмата […]
interaktiv_-1_mcms

Преку обуки за претприемништво до вработување на младите

Објавено на:
Десет средношколци од општина Могила беа дел од обуката за претприемништво што ја организираше Здружението за меѓународна младинска соработка „Интерактив“ – Битола на 23 и 24 јануари оваа година во едукативниот центар Едусфера – Битола.  Учесниците учеа за претприемништвото, за можностите за создавање сопствен бизнис и за начините на вклучување на пазарот на труд. „Ваквиот […]
esi_nelis_-1_mcms

Недостаток на дом за стари лица го отежнува животот на старите лица со попреченост во Кавадарци

Објавено на:
Граѓаните на општина Кавадарци испратија јасна порака од панел дискусијата што се одржа на 23 јануари 2023 година – потребен е дом за стари лица. Околу 20 пензионери, лица со попреченост и експерти, организирани од здружението „ЕСИ Нелис“ од Кавадарци во општинската сала, дискутираа за проблемот чие решавање било едно од предизборните ветувања на актуелниот градоначалник. […]