fbpx
x
Мени

Вести од граѓанските оргранизации

Содржината на информациите презентирани во овој дел од веб странaта се единствена одговорност на грантистите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразуваат гледиштата на Цивика мобилитас, Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC) или организациите што ја спроведуваат. Информациите се презентирани како што се пристигнати и печатните или други грешки во нив се одговорност на самите автори.

Толкување на заедничката историја на современото време

Објавено на:
Здружението Мировна акција и Асоцијацијата на наставници по историја на Македонија го реализираат проектот „Толкување на заедничката историја на современото време“. Проектот е 12 месечна иницијатива која започна во јуни 2020, а чија цел е: Изградени партнерства за мир во образованието. Реализацијата на овој проект отвора конструктивен дијалог помеѓу наставниците по историја од основните и […]

Стратешко планирање

Објавено на:
Отпочна процесот на стратешко планирање на Коалицијата… Првата средба со конструктивни предлози и идеи, но и проблеми и решенија кои што се јавуваат во секторот земјоделство и рурален развој се одржа во Куманово, а партнерите, како и надворешните соработници на организацијата ги дадоа своите видувања за организацијата и во која насока треба истата да продолжи […]

Градиме доверба за толкувањето на историјата

Објавено на:
Тренингот за контекстуална разработка и изградба на група се одржа од 24 до 27 Август 2020 година користејќи ја програмата за видео комуникација преку интернет – ЗУМ (ZOOM). Изградена е група од  наставници и наставнички по предметот Историја од основни и средни училишта кои заедно ќе работат на воспоставување на дијалог за историјата на современото […]

Хуманитарен Настан „Нахрани 10.000“

Објавено на:
Нахрани 10.000 Во Македонија има повеќе од 450.000 граѓани кои не можат да си ги дозволат сите оброци во текот на еден ден. Од друга страна, недостасува начин на кој нивните сограѓаните би можеле редовно да донираат храна на оние на кои таа им е најпотребна. По тој повод Асоцијата „Ајде Македонија“ заедно со членките […]

Медиа плус почнува со серија информативно – едукативни работилници со Локалните совети за превенција

Објавено на:
Како дел од активностите на проектот „Здружени сме посигурни и побезбедни“,  со сора ботка со осум општини, со кои има потпишано меморандуми за соработка, ЗГ Медиа плус од Штип, почнува со информативно – едукативни работилници со Локалните совети за превенција. Првата средба е со штипскиот Локален совет за превенција, која е закажана за во четврток, […]

Хаварисани возила полни украдени дрва опасност за сообраќајот во Штип и животот на пешаците

Објавено на:
Речиси хаварисани, нерегестрирани и пренатрупани со огревно дрво – нелегално исечено. Вака изгледаат возилата кои секојдневно се движат низ штипските улици, со почетна дестинација далеку од центарот, а во близина на Мирјанина црква. Токму на патот што води кон неа во седумдесеттите години од минатиот век, Штип ја добил првата борова шума. Денес таа е […]