fbpx
x
Мени

Вести од граѓанските оргранизации

Содржината на информациите презентирани во овој дел од веб странaта се единствена одговорност на грантистите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразуваат гледиштата на Цивика мобилитас, Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC) или организациите што ја спроведуваат. Информациите се презентирани како што се пристигнати и печатните или други грешки во нив се одговорност на самите автори.

Пратениците гласаа ЗА за платено породилно отсуство за земјоделки

Пратениците гласаа „ЗА“ за платено породилно отсуство за земјоделки

Објавено на:
Собранието на 10.05.2023 ја изгласа потребата од донесување на Предлог на закон за измени и дополнување на Законот за здравствено осигурување со кој се овозможува платено породилно отсуство за земјоделки. Сите присутни пратеници гласаа ЗА, со што сметаме дека Предлогот на законот успешно ќе ја помине законодавната постапка и земјоделките конечно ќе добијат системско решение за […]
цивил

ЦИВИЛ повика на будење: Култот кон оружјето е застрашувачки присутен во секоја пора на балканските општества

Објавено на:
ЦИВИЛ – Центар за слобода изразува крајна загриженост и сочувство по трагичните настани во Србија. Во само два дена, во два одделни трагични инциденти, животот го загубија 17, а ранети се 20 лица во Србија – од огнено оружје. Во мирнодопски услови! На 4 мај, со автоматско оружје, 21-годишниот Урош Б. уби осум, и рани 13 […]
Трибина за унапредување на пристапот до заштита од дискриминација во Кривогаштани

Трибина за унапредување на пристапот до заштита од дискриминација во Кривогаштани

Објавено на:
Во општина Кривогаштани нa 26.04.2023 се одржа трибина за унапредување на пристапот до заштита од дискриминација во организација на Мрежата за заштита од дискриминација во соработка со ЛАГ АГРО ЛИДЕР и општина Кривогаштани. Марина Тошеска од ЛАГ АГРО ЛИДЕР посочи дека Принципите на рамноправност и недискриминација се зацртани во Универзалната декларација за човекови права: „Сите […]
334781716_182748044461295_6808021155188109294_n_1

Преку дебата до подобро разбирање на младите за изборните програми

Објавено на:
Планинарскиот спортски клуб (КАБ) од Струга, на 4 март 2023 година организираше дебата за млади на тема: „Колку се информирани граѓаните за изборните програми на политичките партии“. Учесниците имаа можност да го слушнат предавањето на универзитетскиот професор Ќашиф Бакиу. Во разговорот што следувал, тие зборувале за потребите на заедницата, а акцентот бил ставен на тоа […]
334781716_182748044461295_6808021155188109294_n

Преку дебата до подобро разбирање на младите за изборните програми

Објавено на:
Планинарскиот спортски клуб (КАБ) од Струга, на 4 март 2023 година организираше дебата за млади на тема: „Колку се информирани граѓаните за изборните програми на политичките партии“. Учесниците имаа можност да го слушнат предавањето на универзитетскиот професор Ќашиф Бакиу. Во разговорот што следувал, тие зборувале за потребите на заедницата, а акцентот бил ставен на тоа […]
ЕПИ

ПОВИК за доделување мали грантови на граѓански организации „Човековите права во практиката“

Објавено на:
Институтот за европска политика (ЕПИ) – Скопје распишува повик за доделување на мали грантови на граѓански организации во рамките на проектот „Заедничка акција за човекови права“, финансиран од Европската Унија. Тематски, повикот за мали грантови се однесува на конкретни приоритетни области од последниот Универзален периодичен преглед (УПП) за Република Северна Македонија. Шемата за мали грантови „Човековите права во […]