fbpx
x
Мени

Вести од граѓанските оргранизации

Содржината на информациите презентирани во овој дел од веб странaта се единствена одговорност на грантистите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразуваат гледиштата на Цивика мобилитас, Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC) или организациите што ја спроведуваат. Информациите се презентирани како што се пристигнати и печатните или други грешки во нив се одговорност на самите автори.

ЕДЕН - 1

Герила акција за идентификување дивоградби

Објавено на:
Здружението за заштита на животните и животната средина Е.Д.Е.Н. организираше герила акција за идентификување дивоградби која се одржа на 28 јануари 2023 година пред Трговскиот центар во Кисела Вода. Со помош на реквизитите кои ги користеа, тие ги претставија дивоградбите и ја одразија нивната симболика – непланско и ненајавено поставување во просторот, несоодветен материјал, узурпација […]
Screenshot_48

Kолективно купување на инвертер клима уреди

Објавено на:
Добриот инвертер клима уред, треба да биде и енергетски ефикасен! Организацијата на потрошувачите на Македонија започнува кампања за колективно купување на добро оценети инвертер клима уреди од страна на независна институција за компаративно тестирање во Европа (ICRT- International Consumer Research and Testing). Во ова тестирање отстварено преку CLEAR-X проектот учествуваше и ОПМ како партнер со […]
IMG-ee9a497d3cbf86d04cc199be62bd05c3-V

Учениците од село Пчиња треба да учат во топло и современо училиште

Објавено на:
Здружението „Мајка“ организираше анкетирање на граѓаните во кое учествуваа 20 жители на селото Пчиња. Анкетирањето се одвиваше на 16 февруари 2023 година, на сред село, пред мостот на реката Пчиња. Од граѓаните беа побарани информации за тоа колку се запознаени со предизборните ветувања на Градоначалникот на Куманово,  како и да се види колку се заинтересирани […]
Screenshot_49

Граѓаните од Полошкиот регион дискутираа за новите геополитички случувања и нивното влијание врз Северна Македонија

Објавено на:
Граѓаните од Полошкиот регион денес на Универзитетот на Југоисточна Европа во Тетово дискутираа за последните геополитички случувања и нивното влијание врз Северна Македонија во рамките на проектот „Поттикнување анализа на политики и јавна дебата“ имплементиран од ЕПИ и поддржан од НЕД. Според нив претседавањето со ОБСЕ ќе придонесе за земјава да се покаже како важен […]
slow food

Излезе третиот број на „Полжавче“

Објавено на:
Семето-ркулец на животот е носечка тема на третиот број на списанието за училишните активности на Слоу Фуд Македонија, „Полжавче“. Станува збор за списание кое првпат е овјавено во 2020 година во рамките на програмата Слоу Фуд Училишни градини која има за цел подигнување на свеста кај чинителите на образовниот процес. Повеќе: Излезе третиот број на […]
IMG-26e31818a38fc343f6750d40ccd1da32-V

Со телефонската апликација „Дибра он“ до поголемо граѓанско учество

Објавено на:
Центарот за одржлив развој на заедницата (ЦОРЗ) од Дебар на 8 февруари 2023 година одржа  јавна трибина, на која ја презентираше мобилната апликација „Дибра он“ наменета за пријавување комунални проблеми. Трибината се одржа во просториите на општината и на неа покрај заинтересираните граѓани, учествуваа и градоначалникот, претседателот на Советот, советници на општинскиот совет, претставници на […]