fbpx
x
Мени

Вести од граѓанските оргранизации

Содржината на информациите презентирани во овој дел од веб странaта се единствена одговорност на грантистите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразуваат гледиштата на Цивика мобилитас, Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC) или организациите што ја спроведуваат. Информациите се презентирани како што се пристигнати и печатните или други грешки во нив се одговорност на самите автори.

Бирократските обврски им одземаат 154 часа годишно на компаниите

Објавено на:
„Истражувањето кое го спроведовме покажа дека со членството во ЕУ ќе се зголеми регулаторниот товар и ќе произлезат нови обврски за фирмите кои ќе треба да ги исполнат“, истакна Никица Блажевска-Мојсовска извршен директор на Македонија 2025, за време на презентацијата на Индексот на бирократија. „Индексот не го мери финансискиот трошок, но самото време потребно за […]

Заврши „Европската фудбалска недела“ на Специјална олимпијада Македонија

Објавено на:
  Нафудбалскиот терен на Ф.К. Работнички во Скопје во присуство на повеќе од 70 атлети и 50 тренери, волонтери и членови на семејствата од Скопје и Тетово, вчера, 26.09.2020 заврши одбележувањето на 20 – тата Европска фудбалска недела на Специјална олимпијада Македонија, која годинава се одржа во рамки на Европската недела на спорт. Европската фудбалска […]

Повик за обуки за граѓански организации

Објавено на:
Во рамките на проектот – “Центар за јавни политики”, поддржан од програмата на Цивика Мобилитас здружението ЗМАИ објавува повик за учество на обуки за 20 граѓанските организации кои сакаат да ги зајакнат своите капацитети во спроведување на истражувања градени врз квантитативни анализи од кои ќе произлезат заклучоци и препораки за јавни политики. Еднодневните тематски обуки ќе […]

Ајде Македонија во месец Август

Објавено на:
Донација од Багети Пекарата „Багети“  иако мала пекара сепак се покажа како големи борци против вишоците на храна тие се вклучија со секојдневно донирање на нивните вишоци храна, која подоцна се редистрибура до Црвен Крст – Визбегово , Црквата Св Петар и Павле – Ѓорче Петров и до Центарот за деца на улица – Шуто […]

Вклученост на младите во руралните средини

Објавено на:
Младите од општините Куманово и Старо Нагоричане делумно или скоро воопшто не ги препознаваат мерките за креирање на локални младински политики,  покажа истражувањето кое што денеска го презентираше Рурална Коалиција. Младите не членуваат во организации, ниту пак имаат пристап до медиумите, во руралните средини имаат многу повеќе проблеми во однос на младите од урбаната заедница. […]

Работилница за кодекс за добро управување

Објавено на:
Дали разликуваме што е улогата и работата на извршните и неизвршните органи во организациjата? Што значи да се биде транспарентен во самата организациjа ама и кон своето членство вклучуваjќи ги тука извршните и управните органи? Дали надзорот на работата на организациjата е потребен и коj е наjдобро да го врши истиот? Што значи судир на […]