fbpx
x
Мени

Вести од граѓанските оргранизации

Содржината на информациите презентирани во овој дел од веб странaта се единствена одговорност на грантистите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразуваат гледиштата на Цивика мобилитас, Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC) или организациите што ја спроведуваат. Информациите се презентирани како што се пристигнати и печатните или други грешки во нив се одговорност на самите автори.

CK podgotvitelna rabotilnica

ЦКА-ПХВ подготвени за обуки

Објавено на:

Од 22 до 24 јануари во центарот Солферино во Струга се одржа првата подготвителна работилница за ЦКА-ПХВ инструктори во овогодишниот циклус. 24-ца инструктори ги зајакнаа индивидуалните, но и тимските способности за полесна реализција на програмата. Поставени се термините за обуките во општинските организации и моделот е усогласен со целиот тим. До крајот на месец февруари ќе се спроведат 45 дисеминациски обуки од страна на овогодишните дисеминаторите.

Obuka na PHV disemenatori

Обука на ЦКА-ПХВ дисеминатори

Објавено на:

Obuka na PHV disemenatoriНа 13 и 14 јануари беше реализирана обука за новите 45 дисеминатори во рамките на Националната програма Црвен крст во акција – Промоција на хумани вредности.

920696 1011677995541432 1102101164394888099 o

Организација на жените на општина Свети Николе 25 години активизам

Објавено на:

920696 1011677995541432 1102101164394888099 oОрганизација на жените на општина Свети Николе на 25 Декември 2015 година одбележува 25 години работа во женското движење за подобрување на општата состојба на граѓаните, за подобрување на условите за соодветна здравствена заштита на жените, децата и младите, активно вклучување на децата и младите во општествените текови на живеење, како и почитување и заштита на човековите права.

Работилница 1

ЦИВИЛ во потрага по граѓански новинари

Објавено на:

Работилница 1Цивил – Центар за слобода, успешно ги заврши обуките за граѓански новинари во рамки на проектот „Граѓански објектив“. Во период од два месеца се одржаа четири регионални семинари во Скопје, Битола, Струмица и Велес, каде се одржа и завршниот, петти семинар на кои учесници и учеснички беа сите заинтерсирани граѓанки и граѓани кои немале можност да учествуваат на претходните семинари.

Дебата “Мигрантите не се само бројка”

Објавено на:

„Мигрантите не се само бројка” е темата на јавната дискусија која во организација на Здружението Диверзити Медиа ќе се одржи во петок, 25 декември, во 13 часот, во салата на Центарот за развој на НВО во Гевгелија (зграда на старото Забавиште). Дискусијата се одржува во рамки на проектот Глокал Дискусии.

Gauss obuka

Урбан дијалог… денови на креативно работење во Маврово

Објавено на:

Gauss obukaПретставници на Гаус Институт, МНД-Битола, граѓанските организации „Новак 2014“-Новаци и Лидер Плус -Могила, од 14 до 16 декември во Маврово, врз принципот „работа во мирни услови“ (Work in Peace), што значи не под притисок на урбаниот метеж и нон-стоп ѕвонење на мобилните телефони, одржаа „Обука за обучувачи“.