fbpx
x
Мени

Вести од Civica Mobilitas

Civicamobilitasthematcforum2022 (2)

Тематски форум на Цивика мобилитас: „Државното финансирање за поголема одржливост на граѓанските организации“

Објавено на:
Цивика мобилитас го организира Тематскиот форум „Државното финансирање за поголема одржливост на граѓанските организации“. Настанот, којќе се одржи во среда, 13 април 2022 година од 11.00 часот, во хотелот Александар Палас во Скопје, ќе може да го проследите и онлајн, преку стрим во живо на официјалната Фејсбук страна на Цивика мобилитас. Подобрувањето на системот на […]
Screenshot 24

Кодексот ќе ја зголеми меѓусебната доверба на организациите и ќе изгради подобра слика за нив

Објавено на:
Денес, 31 март 2022г., се одржа онлајн информативна сесија за Кодексот на граѓански организации на која учествуваа 34 претставници од организациите, грантисти на програмата Цивика мобилитас. Учесниците беа запознаени со процесот на подготовка на Кодексот, придобивките од оваа алатка за поголема отчетност и нејизната цел. „Кодексот претставува катализатор за постојано развивање на вредностите на организациите. […]
Mkd

Доделени четири нови мали грантови за граѓанските организации

Објавено на:
Комисијата за избор на грантови ги оцени концептите кои организациите ги поднесоа на повикот за мали акциски грантови на Цивика мобилитас (ЦМ-МАК-02) во периодот од 1 октомври до 30 декември 2021. Беа доставени 59 пријави, од кои четири организации се добитници на мал грант, и тоа: Меѓуопштинско здружение на лица со телесен инвалидитет на општините […]
Kodeks 2

Почитувањето на Кодексот ќе го заштити интегритетот на граѓанскиот сектор

Објавено на:
Прва консултативна средба со дел од организациите потписнички на Кодексот за граѓански организации се одржа вчера, 8 февруари 2022г., во рамки на програмата Цивика мобилитас. На онлајн работилницата, четири месеци по официјалната промоција и потпишување на Кодексот, присуствуваа 24 претставници на граѓанските организации (ГО). Учесниците во групи, дискутираа за спроведувањето на системот за саморегулација, разменувајќи […]
Viber Image 2022 01 26 12 00 47 556

Граѓаните за промена бр.11: Истрајни во промените и во следните 365 денови

Објавено на:
Цивика мобилитас го објави единаесеттиот број од списанието „Граѓаните за промена“ кој во фокусот го има граѓанското учество. Во ова издание преку дваесет и две приказни раскажуваме за успешните акции, иницијативи, проекти на граѓанскиот сектор во последниот квартал од 2021 година. Токму на крајот на годината пристигна веста која запиша уште еден успех на граѓанските […]
Viber Image 2021 12 07 18 31 16 015

Заедно се стигнува подалеку: Граѓаните за промена бр.10, јубилејно издание посветено на соработка

Објавено на:
Најновиот број на магазинот „Граѓаните за промена“ на Цивика мобилитас е десетто, јубилејно издание. Во основа на нашето работење, на тоа што го прават граѓанските организации е соработката, која е носечна тема во овој број. Низ текстовите ви ги пренесуваме примерите на соработка на Македонскиот институт за медиуми (МИМ) и Националниот совет на инвалидски организации […]