fbpx
x
Мени

Вести од Civica Mobilitas

Rabotilnica (2)

Доброто управување полесно се практикува со воспоставен внатрешен систем

Објавено на:
„Одговорно работење и етичко финансирање на граѓански организации“ беше темата на еднодневната работилница, што се одржа во хибриден формат на 14 јули 2022 г. во хотел Холидеј Ин, Скопје и онлајн на платформата ЗООМ. Седумнаесет претставници на граѓанските организации дискутираа за зајакнувањето на ГО за почитување и практикување на заложбите од Кодексот за граѓански организации. […]
Cm Tematski Juli 2022 1200 × 628 Px 1024x536

Тематски форум на Цивика мобилитас: „Можеме ли повеќе од грантови?!“ – Финансирање на граѓански организации преку: донации, краудфандинг (crowdfunding) и социјални претпријатија

Објавено на:
Настанот ќе се одржи во четврток, 14 јули 2022 година од 12.00 часот, во Центарот за социјални претпријатија (ул. Македонија б.б до Спомен куќата на Мајка Тереза) во Скопје. Доколку не можете да дојдете, ќе може да го проследите и онлајн, преку стрим во живо на официјалната Фејсбук страна на Цивика мобилитас. На оваа особена […]
Final

Повик за смирување на тензиите и продолжување на широките консултации за тнр. „Француски предлог”

Објавено на:
Актуелните настани не ставаат пред сериозни предизвици, не само како луѓе од граѓанските организации туку и индивидуално, како граѓани. Неколку грантисти на Цивика мобилитас иницираа заедничка реакција на последните случувања во кои насилството се заканува да го заземе местото на мирното протестирање и дебатирање. Во продолжение прочитајте го во целост Повикот и листата на граѓански […]
Magazin

ОВОЗМОЖУВАЧКАТА ОКОЛИНА ВО ФОКУСОТ НА НОВИОТ БРОЈ НА „ГРАЃАНИТЕ ЗА ПРОМЕНА“

Објавено на:
Цивика мобилитас го објави дванаесеттиот број од списанието „Граѓаните за промена“ кој во фокусот ја има овозможувачката околина. Во ова издание преку седумнаесет приказни раскажуваме за успешните акции, иницијативи, проекти на граѓанскиот сектор во првиот квартал од 2022 година. Граѓанскиот сектор го доби четвртиот по ред стратешки документ, Стратегијата за соработка со и развој на граѓанското општество, за периодот 2022 – 2024 година. […]
Sredba

Поголема солидарност и соработка во секторот за поттикнување промени – апел од годишната средба за вмрежување на Цивика мобилитас

Објавено на:
„Заедно со здружени сили, тоа е најдобриот начин за поттикнување промени. Треба да дискутираме, да преговараме, а тоа бара многу време. Но, мора да го направиме тоа во име на граѓанскиот сектор“, рече Вероник Улман, Амбасадорка на Швајцарија во Северна Македонија, во своето обраќање на Средбата за вмрежување на Цивика мобилитас. Таа ги охрабри присутните […]
Naslovna Tematski

Граѓанските организации побараа поголем ангажман од властите за државното финансирање

Објавено на:
„Ние не сме песимисти, ние сме очајни реалисти!“, рече Селмин Несимоски од здружението Млади за јавен интерес од Дебар со што отслика најголем дел од дискусијата на денешниот Тематски форум на Цивика мобилитас насловен: „Државното финансирање за поголема одржливост на граѓанските организации“. „Борбата за гол опстанок го оневозможува работењето на граѓанскиот сектор“, рече во своето […]