fbpx
x
Мени

Вести од Civica Mobilitas

sredba

Поголема солидарност и соработка во секторот за поттикнување промени – апел од годишната средба за вмрежување на Цивика мобилитас

Објавено на:
„Заедно со здружени сили, тоа е најдобриот начин за поттикнување промени. Треба да дискутираме, да преговараме, а тоа бара многу време. Но, мора да го направиме тоа во име на граѓанскиот сектор“, рече Вероник Улман, Амбасадорка на Швајцарија во Северна Македонија, во своето обраќање на Средбата за вмрежување на Цивика мобилитас. Таа ги охрабри присутните […]
naslovna-tematski

Граѓанските организации побараа поголем ангажман од властите за државното финансирање

Објавено на:
„Ние не сме песимисти, ние сме очајни реалисти!“, рече Селмин Несимоски од здружението Млади за јавен интерес од Дебар со што отслика најголем дел од дискусијата на денешниот Тематски форум на Цивика мобилитас насловен: „Државното финансирање за поголема одржливост на граѓанските организации“. „Борбата за гол опстанок го оневозможува работењето на граѓанскиот сектор“, рече во своето […]
CivicaMobilitasThematcForum2022 (2)

Тематски форум на Цивика мобилитас: „Државното финансирање за поголема одржливост на граѓанските организации“

Објавено на:
Цивика мобилитас го организира Тематскиот форум „Државното финансирање за поголема одржливост на граѓанските организации“. Настанот, којќе се одржи во среда, 13 април 2022 година од 11.00 часот, во хотелот Александар Палас во Скопје, ќе може да го проследите и онлајн, преку стрим во живо на официјалната Фејсбук страна на Цивика мобилитас. Подобрувањето на системот на […]
Screenshot_24

Кодексот ќе ја зголеми меѓусебната доверба на организациите и ќе изгради подобра слика за нив

Објавено на:
Денес, 31 март 2022г., се одржа онлајн информативна сесија за Кодексот на граѓански организации на која учествуваа 34 претставници од организациите, грантисти на програмата Цивика мобилитас. Учесниците беа запознаени со процесот на подготовка на Кодексот, придобивките од оваа алатка за поголема отчетност и нејизната цел. „Кодексот претставува катализатор за постојано развивање на вредностите на организациите. […]
mkd

Доделени четири нови мали грантови за граѓанските организации

Објавено на:
Комисијата за избор на грантови ги оцени концептите кои организациите ги поднесоа на повикот за мали акциски грантови на Цивика мобилитас (ЦМ-МАК-02) во периодот од 1 октомври до 30 декември 2021. Беа доставени 59 пријави, од кои четири организации се добитници на мал грант, и тоа: Меѓуопштинско здружение на лица со телесен инвалидитет на општините […]
kodeks-2

Почитувањето на Кодексот ќе го заштити интегритетот на граѓанскиот сектор

Објавено на:
Прва консултативна средба со дел од организациите потписнички на Кодексот за граѓански организации се одржа вчера, 8 февруари 2022г., во рамки на програмата Цивика мобилитас. На онлајн работилницата, четири месеци по официјалната промоција и потпишување на Кодексот, присуствуваа 24 претставници на граѓанските организации (ГО). Учесниците во групи, дискутираа за спроведувањето на системот за саморегулација, разменувајќи […]