fbpx
x
Мени

Вести од Civica Mobilitas

Screenshot 7

Соработката на граѓанските организации и општините е добра ако го подобрува животот на граѓаните

Објавено на:
Два часа плодна дискусија на тема „Како да се подобри соработката помеѓу граѓанските организации и локалните власти“ се одвиваше на Тематскиот форум на Цивика мобилитас, одржан онлајн на 26 ноември 2021 на платформата Зум. Вкупно 96 претставници на граѓанските организации и општинските администрации разговараа за предизвиците со кои се соочуваат, споделуваа искуства, беа изнесени интересни […]
Tematski Forum

Тематски форум: „Како да се подобри соработката меѓу граѓанските организации и локалните власти“

Објавено на:
Ве покануваме на Тематскиот форум на Цивика мобилитас на тема: „Како да се подобри соработката меѓу граѓанските организации и локалните власти“ што ќе се одржи на 26 ноември 2021г. (петок) во 13 часот, онлајн, преку платформата Зум. Целта на форумот е да поразговараме за тоа каква е и како може да се подобри соработката помеѓу […]
Доделени мали

Доделени седум нови мали грантови за граѓанските организации

Објавено на:
Комисијата за избор на грантови ги оцени концептите кои организациите ги поднесоа на повикот за мали акциски грантови на Цивика мобилитас (ЦМ-МАК-02) во периодот од 1 јули до 30 септември 2021. Беа доставени 41 апликација, од кои седум организации се добитници на мал грант, и тоа: Организација за домување и станари ОДС со проектот „Младите […]
Viber Image 2021 10 14 13 17 01 648

ГРАЃАНИТЕ ЗА ПРОМЕНА БР.9: ЈА ЗАШТИТИВМЕ ШАРА НА ХАРТИЈА, СЕГА ДА ЈА ЗАШТИТИМЕ И ВО РЕАЛНОСТА!

Објавено на:
Цивика мобилитас го објави деветтиот број од списанието „Граѓаните за промена“ кој во фокусот го има граѓанскиот ангажмани промените кои настануваат во општеството преку акциите на граѓанските организации. Во тој дух, започнуваме со добри вести. Државата направи еден голем чекор кон подобра заштита на природата – ја заштити Шар Планина со тоа што ја прогласи за Национален парк. Конечно, по […]
Festival 222

„30 години граѓански активизам“ – за подобро општество за сите

Објавено на:
Многу сонце, насмеани лица, повторни средби – вака изгледаше атмосферата на вчерашниот Фестивал на Цивика мобилитас – „Ден на граѓанските организации“, во Градски парк на Школка. Околу 90 граѓански организации ги поставија своите штандови, ги наполнија со информации за нивните активности и постигнувања и се дружеа со граѓаните. Главните пораки што ги испратија од Фестивалот […]
festival civica

Што ви нуди Фестивалот на Цивика мобилитас

Објавено на:
Се поблиску сме до одржувањето на овогодинешниот Фестивал  „Ден на граѓанските организации“ што ќе се одржи на 25 септември во Градскиот парк во Скопје пред Школка. Во пресрет на дружењето во сабота, погледнете ја програмата за настанот и активностите на главната сцена. Дополнително, на нашата официјална Фејсбук страна „Цивика мобилитас“ креиран е и официјален настан за фестивалот. На информативните штандови од 10 […]