fbpx
x
Мени

Вести од граѓанските оргранизации

Содржината на информациите презентирани во овој дел од веб странaта се единствена одговорност на грантистите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразуваат гледиштата на Цивика мобилитас, Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC) или организациите што ја спроведуваат. Информациите се презентирани како што се пристигнати и печатните или други грешки во нив се одговорност на самите автори.

20170419 MOF vesti

Станица: Студентска 5.0

Објавено на:
Младинскиот образовен форум (МОФ) ги поканува сите заинтересирани на петтото издание на „Станица: Студентска 5.0“, настан посветен на промоција на работата на студентските и младинските организации во Македонија. Тој ќе се одржи на 25 април, од 12 до 18 часот, во Центарот за дизајн и иновации „Јавна Соба“. Настанот е отворен за сите заинтересирани млади луѓе, […]
18 04 2017 OWMSVN vesti 2

Изложба „Жените од Свети Николе низ историјата“

Објавено на:
Организацијата на жените на општина Свети Николе на 12 април 2017 година, во соработка со Народниот музеј од Свети Николе, ја реализираше изложбата „Жените од Свети Николе низ историјата“. На изложбата беа поставени биографии на 31 светиниколчанка, кои зад себе оставиле значајни достигнувања во разни области. Настанот беше посветен на г-ѓа Вера Златева, борец за […]

Поддршка за пациентите кои се борат со Акутна Миелоидна Леукемија, 21 април

Објавено на:
Соодветната современа терапија не е достапна за пациентите со АМЛ во Македонија. Како што не е достапна ни за многу други ракови. Од 70 нови лекови кои се користат во светот ФЗОМ на почеток на оваа година одобри 6 преку клиниката за Онкологија. Тоа не…

Одбележување на светскиот ден на Ромите во Куманово

Објавено на:
На ден 08.04.2017 во новата сала за венчање од 12 часот во општината Куманово се одржа свечено обележување на светскиот ден на Ромите каде што беа пристуни градоначалникот на општината Куманово, представници од повеќе политички партии и представници од државни институции воедно и пратеници. Се доделија пофалници на Ромските невладини организации за нивната успешна работа […]
11 04 2017 CKMD

Спроведена анкета за влијанието на националните симболи

Објавено на:
Здружението Центар за креативен меѓународен дијалог Скопје (ЦКМД) во периодот од 15 март до 5 април 2017 година, спроведе анкета преку интернет за истражување на перцепцијата на населението за националните симболи, нивното поврзување со политичките партии како и нивното влијание врз секојдневното однесување на граѓаните. Анкетата е дел од проектот „Национални симболи, културна меморија и […]
13 04 2017 CUP vesti infograph

Анкета за вработувањата во државната и јавната администрација

Објавено на:
Центарот за управување со промени- ЦУП во рамки на проектот „Следење на административната правда“ поддржан од Британската амбасада во Скопје, спроведе теренска анкета на тема „Какви се мислењата на граѓаните за вработувањата во државната и јавната администрација?“. Добиените наоди и истражувања се прикажани на инфографикот кој следи. Проектот ги набљудува обемот и ефикасноста на државната […]