Во организација на Организацијата на потрошувачи на Македонија (ОПМ), Асоцијација за развојни иницијативи – Зенит, Комората на мал бизнис и Женската граѓанска иницијатива АНТИКО денеска во Охрид ќе започне дводневна работилница во рамки на проектот „Потрошувачите за одржливост – институционализирање на дијалогот за локалните политики и услугите на граѓанското општество кон општините и бизнисот”, финансиран од Европската Унија.

– Планирано е преку оваа дводневна работилница да се активираат сите заинтересирани страни на ниво на Општина Охрид, во изготвување на локална програма за заштита на потрошувачите што би послужила како модел програма за 2023 година, согласно Нацрт Законот за заштита на потрошувачите, со вклучување на одржлива потрошувачка и родовата перспектива, велат од ОПМ.

Изработката на локалните програми, додаваат од таму, ќе вклучи подготовка на акциски план и предлог-буџет за имплементација на програмите.

– На работилницата како добра пракса, ќе биде споделено искуството на Советот за заштита на потрошувачите на Владата во спроведување на овие програми. Преку работилницата ќе биде претставена потребата во програмите да биде претставена енергетската ефикасност и одржливата потрошувачка, како дел од Зелената агенда на ЕУ, прецизираат од ОПМ.

извор: 24info.mk