fbpx
x
Мени

Вести од грантистите

Содржината на информациите презентирани во овој дел од веб странaта се единствена одговорност на грантистите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразуваат гледиштата на Цивика мобилитас, Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC) или организациите што ја спроведуваат. Информациите се презентирани како што се пристигнати и печатните или други грешки во нив се одговорност на самите автори.

ИСПРАЗНЕТО ГНЕЗДО – Промоција на студија и уметничка изложба

Напишано од: cddd

Објавено: 26/11/2020

ДИЈАЛОГ – Центарот за делиберативна демократија, со поддршка од Civica Mobilitas, го спроведува проектот ИСПРАЗНЕТО ГНЕЗДО и на 23 ноември, 2020 година го одржа настанот ИСПРАЗНЕТО ГНЕЗДО – Промоција на студија и уметничка изложба, преку платформата Zoom. Проектот се спроведува со цел да се детектираат причините за емигрирање на македонските иселеници, условите за подобрување на […]

Штипјани побезбедни и посигурни со новите сообраќајни решенија

Напишано од: ЗДРУЖЕНИЕ НА ГРАЃАНИ МЕДИА ПЛУС Штип

Објавено: 20/11/2020

Поставени вибрациони ленти на пет локации. ֎Забавено е движењето на возилата и постигната поголема безбедност на пешаците на фрекфентни места. Изградени се два нови кружни текови на влезот во Штип и кај старото Нервно одделение, ֎ Зголемена безбедноста во сообраќајот Поставени се заштитни огради кај сите основни училишта и кај СОУ „Коле Нехтенин”. ֎Зголемена безбедноста […]

Повик за учество на обука

Напишано од: МЦМС

Објавено: 16/11/2020

Обуката за управување со ризик во граѓанските организации која се спроведува по втор пат има за цел да допринесе кон зајакнување на капацитетите на граѓанските организации за предвидување и управување со ризиците (надворешни и внатрешни). Оваа обука се фокусира на воспоставување и практикување на функционален систем на управување со ризик во организациите и тоа: што се […]

Покана за онлајн настан на Онлимит медиа

Напишано од: Здружение за развој на медиуми Онлимит-Медиа Скопје

Објавено: 09/11/2020

ТЕМА: „Форми и начини на само-организирање на онлајн медиумите“ 10.11.2020 година (вторник) од 12.00 до 14.00 часот АГЕНДА: 12.00 -13.00„ПРОМЕДИА – Регистар на онлајн медиуми, година подоцна од формирањето – кои сенаучените лекции?“ Младен Чадиковски, Претседател на Здружение на новинарите на Македонија (ЗНМ) – „Преглед на медиумските закони кои се однесуваат на онлајн медиумите во […]

Се менуваат властите, загадувањето останува

Напишано од: ЗДРУЖЕНИЕ НА ГРАЃАНИ МЕДИА ПЛУС Штип

Објавено: 09/11/2020

Еден овластен инспектор за животна средина и девет комунални редари се грижат да бидат казнети загадувачите во општина Карпош. Локалната самоуправа прави напори да ги зголеми капацитетите на Секторот за инспекторат, каде нема ниту еден комунален инспектор. Познавачите на состојбите од граѓанскиот сектор пак, прогнозираат повисок процент на компликации во однос на здравјето на граѓаните, […]

„Медиа плус“ им овозможи на најмладите битолчани низ уметност да учат за превенцијата

Напишано од: ЗДРУЖЕНИЕ НА ГРАЃАНИ МЕДИА ПЛУС Штип

Објавено: 06/11/2020

Децата од две битолски градинки беа дел од едукативните настани организирани од ЗГ „Медиа плус“ преку Општинскиот совет за превенција на Општина Битола. Дечињата од детските градинки „Мајски Цвет“ и од ЈОУДГ „Естреја Овадија Мара“, ја проследија претставата „Безбедно дете“, а потоа боеја на боенки со истата содржина, што ги обезбеди „Медиа плус“. Членовите на […]

Дрога на улиците на Гевгелија и бучвата во Крива Паланка проблем за граѓаните

Напишано од: ЗДРУЖЕНИЕ НА ГРАЃАНИ МЕДИА ПЛУС Штип

Објавено: 06/11/2020

Последните две работилници што се одржаа изминатата недела преку апликацијата ЗУМ, ЗГ  „Медиа плус“ ги организираше со Општинските совети за превенција од Гевгелија и Крива Паланка. Двата погранични градови се со свои особености  и со различен пристап до ова тело, кое како и во останатите шест општини, вклучени во проектот „Здружени сме побезбедни и посигурни“, […]

24-та седница на Советот за соработка со и развоj на граѓанскиот сектор

Напишано од: Ruralna

Објавено: 04/11/2020

На седницата на Советот за соработка со и развоj граѓанскиот сектор коjа што се одржа вчера, на 02-ми ноември, меѓудругото се разгледуваше и кварталниот извештаj за спроведувањето на стратегиjата на Владата за соработка со и развоj на граѓанскиот сектор, каде што се утврди дека особено деловите кои што се однесуваат на унапредувањето на овозможувачката околина […]

Општина Карпош има активен Локален совет за превенција

Напишано од: ЗДРУЖЕНИЕ НА ГРАЃАНИ МЕДИА ПЛУС Штип

Објавено: 03/11/2020

Состојбата со  ковид – 19, подготовката за почеток на учебната година во изменети услови, како и зачетената појава на уништивање на урбаната опрема, се дел од темите за расправа пред Локалниот совет за превенција од скопската општина Карпош. Сепак, пред членовите стојат многу други предзвици, со оглед на тоа дека се работи за урбана и […]

Членовите на Локалниот совет за превенција од Гостивар побараа негово активирање

Напишано од: ЗДРУЖЕНИЕ НА ГРАЃАНИ МЕДИА ПЛУС Штип

Објавено: 03/11/2020

Од формирањето на Локалниот совет за превенција во Гостивар, до денес, не е одржана нитуе една седница, а формата и законските надлежности не им се познати на членоците. Во текот на работилницата организирана во рамките на проектот на ЗГ Медиа плус од Штип „Здружени сме посилни и побезбедни“,  членовите на ова општинско тело изразија интерес […]

1 2 3 60