fbpx
x
Мени

Вести од Civica Mobilitas

tematski forum CM prva sesija 1

Тајните на успешното мобилизирање

Објавено на:

tematski forum CM prva sesija 1Што значи и зошто е важна мобилизацијата на заедницата, која е целта, мотивот и каква е улогата на граѓанските организации? Овие прашања беа само дел од воведните излагања и дискусиите кои се развија на тематскиот форум на Цивика мобилитас кој се одржа на 13 октомври 2016 година во Едукативниот центар М6 во Скопје.

КРАЕН РОК ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ ПРИЈАВИ ЗА ВТОРИОТ ПОВИК ЗА ИНСТИТУЦИОНАЛНИ ГРАНТОВИ

Објавено на:

Крајниот рок за поднесување пријави за повикот за институционални грантови на Цивика мобилитас, реф. бр. ЦМ-ИНС-02 е петок, 15 јануари 2016 г. до 16 часот. Канцеларијата на МЦМС ќе биде отворена за прием на пријавите од 9 до 16 часот на 15 јануари 2016 г.

ИЗВЕСТУВАЊЕ

Објавено на:
Цивика мобилитас ве известува дека линијата за поддршка (канцеларија) на Цивика мобилитас ќе биде отворена во рамки на работното време на 4, 5 и 6 јануари, додека на 7 и 8 јануари 2016 г. линијата за поддршка ќе биде затворена. Прв следен работен ден за линијата за поддршка е 11 јануари (понеделник) 2016 година. Исто […]
ZNM bezbednost na novinarite 1

Безбедноста и слободата на новинарите во Македонија

Објавено на:

ZNM bezbednost na novinarite 1Здружението на новинарите на Македонија, светскиот ден за човекови права 10-ти декември го одбележа со тематски форум на тема: „Безбедноста и слободата на новинарите во Македонија“. На настанот учествуваа министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, министерката за информатичко општество Марта Арсовска Томовска, Народниот правобранител Иџет Мемети, а во работниот дел свои излагања имаа новинарот Томислав Кежаровски, претседателката на новинарскиот синдикат Тамара Чаусидис, директорката на Советот за етика Марина Тунева, раководителката на програми на МИМ Весна Никодиноска и првиот човек на ЗНМ, Насер Селмани.

CM forum volonterstvo2

Граѓанските организации имаа обврска да го поттикнат волонтерството

Објавено на:

CM forum volonterstvo2Дебатата „Hands on matters“ што се одржа во рамките на програмата на Националниот форум на Цивика мобилитас беше посветена на Граѓанскиот ангажман и влонтерството. На дебатата зборуваа Александра Ристовски, Никица Кусеникова, Ивона Крстевска, Габриела Андреевска, Даниела Стојанова, Ѓоко Вукановски и Логин Кочишки.

MG 1658

Промовирани првите мали акциски и ад хок грантисти на Цивика мобилитас

Објавено на:

 MG 1658Цивика мобилитас, промовираше девет мали и пет ад хок грантисти, како дел од програмата на Националниот форум што се одржа на 4 декември 2015 година. Сертификатите на грантистите им ги додели вршителот на должност Амбасадор на Швајцарија во Македонија, г-ѓа Катерина Штокер. „Целта е да се создаде критична маса на граѓански организации кои ќе бидат подготвени навремено да ги адресираат проблемите во општеството и со активно учество да ги решат“, рече Штокер.