Кога би исчезнал Christian Science Monitor, што би загубил светот, навистина?

Добра меѓународна новинска организација? Можеби, но дали е тоа доволно? Знам дека медиумите не се ценат доволно, но како некој кој работи во професијата од Journalism 201 со професорот Ричардсон, знам дека има доволно добро новинарство за оние кои сакаат да го најдат.

Или можеби: Непристрасна организација?

Тоа е поблиску. Но во овие поларизирани времиња, се бориме со нашите предрасуди како и секој друг. Се надевам подобро ни успева од останатите, но дури и да сме најнепристрасен извор на вести во светот, не знам дали тоа би било толку важно колку што се надеваме.

На многу начини, фактите никогаш не биле помалку важни. Сè почесто, ако на луѓето не им се допаѓаат одредени „факти“, тие наоѓаат други кои повеќе им одговараат. Да се биде непристрасен и заснован на факти е од основно значење, но не е доволно.

Она што на светот најмногу ќе му недостига кога би исчезнал Monitor е, веруваме, целосно различниот начин на кој тој ги гледа вестите.

На 8 мај, почнавме со Christian Science Monitor Daily со цел да го направиме овој различен поглед – оваа клучна точка по која се разликуваме – уште појасен и поприфатлив. Се работи за пакет од пет стории, видеа или графики кои се испраќаат по електронска пошта до нашите претплатници секој работен ден. Се надевам некои од вас веќе сте го виделе. Тој нема да го замени Weekly. Наместо тоа, целта е освежувањето кое Weekly го дава да се претвори во секојдневно искуство.

Целта е да се даде краток приказ на дневни вести кој ќе им помогне на читателите да добират различни гледишта и идеи, што ќе ги предизвика да ги отворат своите умови и срца. (За повеќе детали, контактирајте ме по е-мејл.)

Ова Monitor искуство се чини многу потребно. Толку многу вести денес како да се запрепастени од лошиот тек на нештата. Од реформи во здравството до расизам, тероризам, имиграција – што уште не. Често сме збунети од нередот и несогласувањата. Тоа е на некој начин природно. Се чини дека тоа се случува. Но има многу повеќе.

Во најголем дел, вестите се она што се случува кога различни мислења за напредок се судираат. Тие може да се движат од гледиштето од 8-ми век на еден терорист за светот до сонот на Елон Муск за населување на Месечината. Она што е важно е да се разбере дека секој човек се обидува да влијае на светот на начин кој е во согласност со неговите или нејзините вредности и погледи. Кога тоа ќе се изгуби – кога ќе се фокусираме само на настани и не навлегуваме во гледиштата и вредностите кои всушност го обликуваат светот – го губиме она што е важно. Ја губиме способноста да видиме како сите тие настани водат кон кривулестиот пат кој го оди човештвото.

The post Едно поинакво новинарство appeared first on ССНМ.