fbpx
x
Мени

Вести од Civica Mobilitas

bitola informativna sesija

Повеќе од 350 организации учествуваа на информативните сесии за Цивика мобилитас

Објавено на:

bitola informativna sesijaОд 15 до 19 декември 2014 година се одржаа седум информативни сесии посветени на Цивика мобилитас општо, но пред сѐ на првиот повик за институционални грантови. Повеќе од 350 претставници на над 300 граѓански организации од цела Македонија на информативните сесии во Струмица, Штип, Делчево, Скопје, Битола, Струга и Гостивар имаа можност да слушнат повеќе за програмата и за начинот на пријавување на првиот повик.

cm logo

Објавен првиот повик од Цивика мобилитас

Објавено на:

cm logoЦивика мобилитас денес го објави првиот повик за институционални грантови кои им се наменети на граѓанските организации. Институционалните грантови на Цивика мобилитас го поддржуваат процесот на институционален развој / организациско јакнење на избраните грантисти.

Во новата фаза Цивика мобилитас ќе биде движечка сила за одржливо граѓанско општество

Објавено на:

Vo novata faza Civika mobilitas kje bide dvizhechka silaДенес (18 ноември 2014 година), во Младинскиот културен центар (МКЦ) во Скопје беше промовирана новата фаза на програмата Цивика мобилитас која им е наменета на граѓанските организации и другите актери на граѓанското општество и ќе трае четири години.

Silniot vetar i visokite temperaturi ne go sprechija gragjanskiot aktivizam 1

Силниот ветар и високите температури не го спречија граѓанскиот активизам

Објавено на:

Соработката на Цивика мобилитас и Д-фестивал продолжи и оваа година со мобилизација на учеството на повеќе нејзини грантисти кои организираа проекции на документарни филмови, отворени дискусии, работилници, интерактивни игри, подготовка на храна, презентации и изложби се само дел од активностите кои побудија голем интерес кај посетителите на фестивалот. Преку тридневна дружба во рамките на ПлоштАрт катчето 10 грантисти на Цивика мобилитас, организираа активности преку кои информираа за нивните постигнувања, а дел од останатите го посетија фестивалот и учествуваа во активностите на нивните партнери.

Silniot vetar i visokite temperaturi ne go sprechija gragjanskiot aktivizam 1

cm banner grants ins

Трет повик за институционални грантови на Цивика мобилитас

Објавено на:

cm banner grants insОбјавен е третиот и последен повик за институционални грантови во оваа фаза на Цивика мобилитас. Повикот се однесува на граѓански организации кои се регистрирани во Македонија согласно Законот за здруженија и фондации (2010), а ќе биде отворен до 31 октомври 2016 година, до 16 часот кога треба да бидат примени сите пријави, вклучително и оние донесени лично или испратени по курирска служба или по пошта.

Vklucheni site vkluchenost za site 3

Вклучени сите, вклученост за сите!

Објавено на:

Vklucheni site vkluchenost za site 3Со парафразата на пораката на Полио плус, „Ништо за нас, без нас“, Питер Тоинес, националниот тим лидер на Цивика мобилитас, го отвори регионалниот форум за источниот и југоисточниот регион што се одвиваше под мотото „Вклучени сите, вклученост за сите!“ во Мултимедијалниот центар Канал 77, во Штип на 7 октомври 2016 година.