Претстојниот Слоу Вајн Саем (Slow Wine Fair), меѓународниот саем кој е посветен на добро, чисто и правично вино, ќе се одржи од 27 до 29 март во Болоња, Италија, каде учество ќе земат седум македонски винарии.

Во организација на Слоу Фуд Македонија, поддржано од Слоу Фуд Интернационал и Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, тиквешките семејни винарии НаумчевиЕросЈаковлевски, Вински подрум ПоповиЗахарчевПешков, како и  винаријата Шато Камник, ќе ги претстават своите вина на овој вински саем пред интернационалната публика составена од  вински професионалци, дистрибутери на вино, сомелиери, вински критичари и писатели, угостители и готвачи и вински ентузијасти. Овие седум винарии се дел од првото македонско издание на Slow Wine водичот, во издание на Слоу Фуд Македонија, каде се презентирани уникатните приказни за винарите, нивната страст и поврзаност со земјата, лозјата, локалните вински сорти грозје и пејзажите, традицијата и технологијата на вино, со фаворизирање на оние кои спроведуваат еколошки одржливи практики на одгледување винова лоза и производство на вино.