Помеѓу врвовите на младата трева кои започнуваат да ѕиркаат помеѓу преостанатите есенски лисја се појавуваат миризливите и нежни темјанушки, пркосејќи ѝ на зимата која уморна си заминува. Дивaта темјанушка (Viola odorata) е првиот знак за доаѓањето на пролетта. Малку се знае за ботаниката, лековитоста и симболиката што ја придружува оваа билка.

Повеќе: Магичната убавица на пролетта