Здраво GoGreen,

Пред се сакам да ви се заблагодарам за оваа можност на волонтирање во Сплит, најмногу на Вафире, која ми го објасни целиот процес на волонтирање и како од прилика би се одвивало тоа.

Ова е мој втор месец тука, пристигнав на 3 ти Декември 2020год. Пречекот од координаторката Лина и другата волонтерка Софија беше многу гостопримлив.

Првиот мини проект ни беше заедно со Софија, каде што изработивме ЕКО Божиќни декорации, кои сите би можеле да ги направат од секојдневни употребливи материјали и при тоа да не купуват нови украси. Заедно со Софија одлучивме нашите еко Божиќни декорации да ги донираме во Дом за малолетници и дом за деца без родители.

На Facebook страната на огранизацијата SUNCE организиравме мини натпревар каде што им беше дадено на учесниците да направат свој еко Божиќен украс/декорација, сликата да ни ја пратат преку порака и сликата со најмногу лајкови ќе добие Новогодишен еко пакет од SUNCE. Во овој еко пакет го вклучуваме и нашиот втор заеднички мини проект ЕКО Календар кој вклучува Еко совети.

Работењето на овие проекти заедно со Софија ми беше прилично забавно, научивме како е да се работи во тим, како да се слушаат и двете страни, како да се биде на средина и како двете најдобро да придонесеме за тоа што го работиме. Сепак, со Софија се познавам откако почнавме на факултет,па веќе знаевме како функционира секоја од нас во секојдневниот живот. Обврските во домот ги делиме на пола,секогаш со разбирање и почитување.

Престојувањето во Сплит во овие 2 месеци можам да кажам дека ми е екстремно возбудлив и интересен. Со голема помош од Софија го научив Сплит за помалку од 2 месеци и веќе сум многу поопуштена. Исто така се запознавме и со други волонтери од Шпанија, Русија, Киргистан, кои што волонтираат во организации во Сплит и сме во секојдневен контакт со нив, се дружиме.

Вработените во SUNCE се предобри со нас,најмогу ќе ја пофалам Лина бидејќи ни помага да се прилагодиме и секако менторката Карла и директорката Габриела. Задоволна сум од нивна страна премногу.

Имавме On-arrival training кој според мене беше доста интересен и забавен, се запознавме и со други волонтери од Загреб и Армениа,но повеќе би ми се допаднало тоа дружење и учење на нови работи да биде во живо, но за жал со целава ситуација тоа не е возможно.

Можам да кажам дека на почетокот се плашев за тоа како ќе се вклопам и ДАЛИ воопшто би се вклопила,бидејќи ова ми е прво вакво искуство да волонтирам надвор од Макдеонија на толку долг период,но веќе кога сум поопуштена се чувствувам многу поубаво, полабаво, секако не премногу лабаво нели, Youthpass треба да се пишува (мала шала).

Едвај чекам на новите проекти што следуваат, се надевам дека ќе се смири целава ситуација наскоро со короната, бидејќи веќе имам смислено некој вид на работилници кои вклучуваат мали дечиња,се надевам дека ќе бидат успешни.

Голем поздрав од Сплит.
Ивана 😊