Земјоделието на удар од топлотниот бран. Високите температури влијаат на намалувањето на водата за наводнување, родот и квалитетот. Познавачите алармираат- климатските промени и несовесното однесување кон почвата ќе го земат данокот.

Метеоролозите велат дека топлото време ќе продолжи и во наредниот период.

Итната медицинска помош дневно има од 60 до 80 интервенции и покај граѓаните кои се хронично болни, имаат интервенции и кај децата во предшколска возраст, бремените жени и болните од карцином. Интервенции има и кај градежните работници и возачите во сообраќајот. Граѓаните велат дека од година на година топлината е се по изразена. Живата во термометарот стигнува до 40 тиот степен, на терен демне опасноста од пожари. Надлежните алармираат- општините да се погрижат за протипожарните служби, можностите за гаснење пожар се ограничени. Разладување може да очекуваме дури утре попладне и за викендот за кога се најавени локални поројни дождови, грмежи и засилен ветер.