Во период од 28 април до 1 мај Првиот скопски извиднички одред (ПСИО) организираше логорување на планината Китка. На настанот присуствуваа околу 90 извидници од цело Скопје, членови на ПСИО.

Логорувањето се одржа во Шумско домче каде извидниците имаа можност да научат како се крева шатор, како се прави бивак – импровизирано живеалиште, да палат оган на кој можат да зовријат вода која би ја искористиле за подготовка на храна, да прават патенти – односно предмети кои ќе им користат додека престојуваат во природа и се направени само од дрво и коноп и слично.

На 29 мај се одржа организирана акција за чистење отпад на околината на Мала Река, каде заедно со локалните жителите успејаа да соберат многу ѓубре кое беше пренесено на соодветен отпад. На 30 мај извидниците се поделија во две групи и заминаа на хајкови – планинарење, прошетки во шума, кои беа исполнети со поминување и градење мостови на река, искачување на стрмно брдо, уживање во глетката на блискиот водопад и многу песни и игри по пат.

Исто така извидниците на ова логорување имаа можност да учат и вежбаат практично ориентација во природа, но и да полагаат јазли – корисни чворови, извидничка култура, пионерство и стрелање со лак и стрели. Вечерите беа исполнети со забава, песна и гитара и дружба покрај логорски оган кој го користевме и за подготвување вечера, банани со крем, манчмалоу во бисквити и сл.

Овој настан имаше за цел вмрежување на сите групи извидници од одредот но и од институциите за деца со помалку можности со кои веќе цела учебна година ПСИО одржува извиднички состаноци.

ПСИО е корисник на мал акциски грант од програмата Цивика мобилитас.