Одбележувајќи го 12 февруари, првиот Меѓународен ден за спречување на насилен екстремизам како и кога придонесува за тероризам, Глобалниот фонд за ангажман и отпорност на заедницата (ГЦЕРФ) ги повикува владите и партнерите да ги искористат можностите за да го спречат насилниот екстремизам со решавање на основните причини кои можат да доведат до радикализација. 

Проектите финансирани преку грантови на ГЦЕРФ во 17 земји докажуваат дека спречувањето радикализација функционира и е многу поисплатливо од безбедносните одговори на насилството. Сепак, постои ризик дека актуелните настани, како што е војната во Украина и нејзините ефекти врз светската економија, обезбедувањето храна и глобалната соработка, ги засенуваат можностите за спречување на насилниот екстремизам пред тој да започне, како пат кон помирен свет.

МЦМС се придружи на борбата за спречување на насилниот екстремизам преку спроведување на програмата „Пат кон отпорност и реинтеграција на ранливите семејства во заедницата“ која ја поддржува ГЦЕРФ, а ја спроведува во соработка со граѓанските организации НЕКСУС – граѓански концепт, Иницијатива за европска перспектива, Плеиадес и Хоризон Цивитас. 

„Насилниот екстремизам продолжува да биде закана за милиони луѓе ширум светот“, рече извршниот директор на ГЦЕРФ, Калид Косер. „Сепак, се плашиме дека кога вниманието на светските лидери е одвлечено од други глобални предизвици, обврските за спротивставување на насилните екстремистички сили може да попуштат. Спречувањето на насилниот екстремизам спасува животи. Мора да се одржува“.

На глобално ниво, бројот на терористички напади се зголеми за 17% во 2021 година во споредба со 2020 година, главно поради зголемувањето во Сахел и Авганистан. Тековните податоци покажуваат промена во рамнотежата на терористичките активности, со помалку терористички настани во западните земји до крајот на 2021 година, но почести напади во Јужна Азија и субсахарска Африка.

Додека терористичката активност е само еден аспект на насилниот екстремизам меѓу другите, инциденцата на терористички напади може да се гледа како показател за трендовите на насилниот екстремизам.

ГЦЕРФ, единствената меѓународна организација посветена на спречување на насилниот екстремизам, инвестираше повеќе од 75 милиони американски долари во напорите предводени од заедницата кои се покажаа како многу ефикасни во превенцијата. Иницијативите поддржани од ГЦЕРФ имаа директно позитивно влијание врз животите на речиси 3 милиони луѓе, со проекти кои градат социјална кохезија, создаваат еднаков пристап до социјалните можности и можности за генерирање приходи, ги зајакнуваат заедниците и им нудат на поединците чувство за цел. Индиректно, иницијативите финансирани од грантови во Сахел, Јужна и Источна Африка, Азија и Европа достигнаа дополнителни 19,9 милиони луѓе за да обезбедат надежни алтернативи на стимулации понудени од насилните екстремистички групи.

ГЦЕРФ во моментов обезбедува грантови за 275 локални партнери, во услови каде што регрутирањето терористи претставува најголем ризик за стабилноста во Албанија, Босна и Херцеговина, Бангладеш, Буркина Фасо, Чад, Кенија, Косово, Мали, Мавританија, Мозамбик, Нигер, Нигерија, Северна Македонија , Филипини, Сомалија, Шри Ланка и Тунис.

Предложен до земјите-членки на ОН од Република Австрија, Кралството Белгија, Република Ирак, Хашемитското Кралство Јордан и државата Катар, Меѓународниот ден за спречување на насилен екстремизам беше усвоен од Генералното собрание на ОН во декември од 2022 година.