Во рамки на проектот „Против насилство- под исто небо“, на 25.05.2017 година се одржа војата трета активност „Биди искрен-стекни доверба“. Организатор беше неформалната група граѓани во соработка со Младинскиот центар за еднакви можности.

Настанот беше одржан во ООУ „Лириа“ во општина Чаир, во соработка со ООУ „Лазо Трповски“, општина Карпош а учествуваа ученици од различни националности.

Програмата се состоеше од работилници каде се применуваа психолошки гешталт техники за карактерно запознавање на учениците од различни националности, како начин да се спречи секаков обид за насилство. Тие вклучуваа претставување, размислување, пишување, цртање, дискусија и дружење.

Работилниците придонесуваат за развој на толеранцијата и за градење на духот на мултикултурализам преку креативни активности меѓу учениците од различни етникуми и се.

Неформалната група граѓани, наставници од ООУ „Лазо Трповски“ од општина Карпош и ООУ „Лириа“ од општина Чаир,  во соработка со Младински центар за еднакви можности се корисници на ад хок грант на Цивика мобилитас.