fbpx
x
Мени

Вести од Civica Mobilitas

Sorabotka i solidarnost im treba na gragjanskite organizacii 1

Соработка и солидарност им треба на граѓанските организации

Објавено на:

Sorabotka i solidarnost im treba na gragjanskite organizacii 1Дваесетина претставници на граѓански организации учествуваа во работата на регоналниот форум на Цивика мобилитас што се одржа на 25 јуни 2015 година во Културниот дом „Григор Прличев“ во Охрид. Темите за кои разговараа беа: учество во носењето одлуки на локално ниво; младински ангажмани; управување со отпад; екологија; мигранти; животни без дом, без грижа.

Potreben e strateshki namesto ad hoh pristap 2

Потребен е стратешки наместо ад хох пристап

Објавено на:

Potreben e strateshki namesto ad hoh pristap 2„Во Македонија, како и во другите земји, просторот за граѓанското општество се стеснува, затоа, во Цивика мобилитас, освен финансиска поддршка, сакаме да обезбедиме и простор за дискусии“, рече Сајмон Форестер, меѓународен експерт на програмата во своето обраќање до присутните на форумот за скопскиот регион што се одржа на 23 јуни 2015 година во просториите на основното училиште „Браќа Рамиз и Хамид“ во Шуто Оризари.

Kumanovci go stavija fokusot na migraciite i mladite 3

Кумановци го ставија фокусот на миграциите и младите

Објавено на:

Kumanovci go stavija fokusot na migraciite i mladite 3На 10 јуни 2015 година, во Домот на културата „Трајко Прокопиев“ во Куманово, под мотото Твој простор, твој глас, се одржа првиот регионален форум на Цивика мобилитас. Триесетина претставници на граѓански организации и граѓански активисти од североисточниот регион, го искористија „отворениот простор“ што им го нуди регионалниот форум да разговараат на теми на кои сметаат дека треба да се работи за да се предизивикаат општествени промени.

pochnuvaat regionalnite forumi na civika mobilitas

Почнуваат Регионалните форуми на Цивика мобилитас

Објавено на:

pochnuvaat regionalnite forumi na civika mobilitasПод мотото „Твој простор, твој глас“, од 10 јуни оваа година, започнуваат Регионалните форуми за соработка на програмата Цивика мобилитас. Првиот од вкупно осумте форуми ќе се организира во Куманово, во Домот на културата „Трајко Прокопиев“, со почеток во 10 часот.

Краен рок за поднесување пријави за првиот повик за акциски грантови

Објавено на:

Крајниот рок за поднесување пријави за повикот за акциски грантови на Цивика мобилитас, реф. бр. ЦМ-АКТ-01 е среда, 20 мај 2015 г. до 16 часот. Канцеларијата на МЦМС ќе биде отворена за прием на пријавите од 9 до 16 часот на 20 мај 2015 г.

Promocija na prvite grantisti i najava za novite grantovi na Civika mobilitas 1

Промоција на првите грантисти и најава за новите грантови на Цивика мобилитас

Објавено на:

Promocija na prvite grantisti i najava za novite grantovi na Civika mobilitas 1Цивика мобилитас, на 5 мај 2015 година ги промовираше првите 16 грантисти во новата фаза на програмата. Добитници на институционални грантови се: Полио плус; Меѓаши; Хелтгрупер самит; ЦОРЗ – Дебар; Солидарност; ИЗБОР – Струмица; ЗНМ; АДИ – Гостивар; Центарот за граѓански комуникации; „Флоренс Најтингел“ – Куманово; Организацијата на жени на општина Свети Николе; Фондацијата за развој на локалната заедница Штип; АНИМА МУНДИ; ЦИВИЛ; КХАМ Делчево и ЦРЗ Кичево.