fbpx
x
Мени

Вести од Civica Mobilitas

Potrebno e pogolemo mobiliziranje na gragjanite

Потребно е поголемо мобилизирање на граѓаните

Објавено на:

Potrebno e pogolemo mobiliziranje na gragjaniteНа 22 јули 2015 година, во Центарот за развој на младите на општина Гостивар, се одржа четвриот регионален форум на Цивика мобилитас. Под мотото „Твој простор, твој глас“ десетина претставници на граѓански организации, на општини како и граѓански активисти разговараа за потребните промени во Полошкиот регион.

cm dfestival

Граѓанскиот активизам и општествените промени

Објавено на:

cm dfestivalЦивика мобилитас беше дел од петтиот по ред Д-фестивал, кој се одржа од 17 до 19 јули 2015 година во Стар Дојран. Во фестивалскиот камп беа одржани два настани: информативна сесија за програмата и тематски форум посветен на граѓанскиот ангажман.

11053290 1822822607943553 5889825701631356545 o

Наскоро ќе бидат познати добитниците на акциските грантови на Цивика мобилитас

Објавено на:

11053290 1822822607943553 5889825701631356545 oЗаврши проверката на административната усогласеност и подобност на пријавите. Се очекува добитниците на акциските грантови да бидат познати кон средината на јули, по што ќе бидат известени сите пријавени организации.

logo artwork nov za sajt mak1 e1433765180529

Цивика мобилитас на Д-фестивал во Дојран

Објавено на:

logo artwork nov za sajt mak1 e1433765180529Цивика мобилитас ве поканува да учествувате на настаните што ќе ги организира во рамките на „Д-фестивалот“ во Дојран што се одржува од 17 до 19 јули 2015 година.

Sorabotka i solidarnost im treba na gragjanskite organizacii 1

Соработка и солидарност им треба на граѓанските организации

Објавено на:

Sorabotka i solidarnost im treba na gragjanskite organizacii 1Дваесетина претставници на граѓански организации учествуваа во работата на регоналниот форум на Цивика мобилитас што се одржа на 25 јуни 2015 година во Културниот дом „Григор Прличев“ во Охрид. Темите за кои разговараа беа: учество во носењето одлуки на локално ниво; младински ангажмани; управување со отпад; екологија; мигранти; животни без дом, без грижа.

Potreben e strateshki namesto ad hoh pristap 2

Потребен е стратешки наместо ад хох пристап

Објавено на:

Potreben e strateshki namesto ad hoh pristap 2„Во Македонија, како и во другите земји, просторот за граѓанското општество се стеснува, затоа, во Цивика мобилитас, освен финансиска поддршка, сакаме да обезбедиме и простор за дискусии“, рече Сајмон Форестер, меѓународен експерт на програмата во своето обраќање до присутните на форумот за скопскиот регион што се одржа на 23 јуни 2015 година во просториите на основното училиште „Браќа Рамиз и Хамид“ во Шуто Оризари.