Регистацијата за најголемата дигитална трка во Европа, RACE FOR THE CURE е веќе запопочната. Ова е најголемиот настан (трка) во светот за подигнување на јавната свест за ракот на дојка, како најчестиот вид на карцином кај жените.

Дигиталната трка ќе се одржи на 25, 26 и 27 септември и во исто време во 42 земји во Европа, а се очекува да се приклучат околу 500.000 учесници. Регистрацијата се одвива преку платформата www.racefothecure.eu, која е преведена на 24 јазици, а вклучени се 34 органзации меѓу кои и “БОРКА – За секој нов ден” како единствена од Македонија.

  • Ковид пандемијата ги стави на чекање сите пациенти кои се борат со ракот. Затоа, повеќе од кога било им е потребна нашата поддршка. Статистиките велат дека на глобално ниво во 2018 година бројот на новодијагностицирани од карцином на дојка биле 2 088 849 нови случаи, додека бројот на смртност бил 626 679. Во Македонија се дијагностицираат 3 до 4 случаи секој денвели Биба Додева, Претседателка на Борка

При регистрацијата, може да се избере личност или мотив за учеството, да се напише персонализирана порака, да се прикачи фотографија или видео за поддршка на одредена личност или организација. Под мотото – Да останеме безбедни, да останеме поврзани, а со споделувањето на социјалните мрежи сите ние всушност придонесуваме за подигањето на јавната свест за оваа болест.

  • Ги повикуваме сите граѓани, активисти, волонтери, поддржувачи, пациенти и излекувани од оваа болест, медицински лица да ни се придружат и да чекорат или трчаат во нивниот град или околина во чест на оние кои се борат, како и во чест на оние кои ја изгубиле битката со карциномот на дојка и прерано не напуштиле – повикуваат од Здружението Борка.

Инаку Борка е полноправен член на Think Pink Europe, европска Алијанса за борба против рак на дојка  а веќе 11 години успешно, секој октомври, ја организира манифестацијата Напред розово, која од годинава прераснува во RACE FOR THE CURE.

Здружението Борка и проектот се поддржани со институционален грант од програмата Цивика мобилитас.