Анима мунди го организира шестиот по ред Вегефест, фестивал со кој се промовираат здрави, еколошки прифатливи и морално исправни принципи и начин на живеење. Овој пат, тој ќе се одржи на 19 ноември со почеток од 11:00 часот во Младинскиот културен центар.

Богатата програма се состои од спортски и забавен дел, штандови со достапна веганска храна и производи, музички настапи и перформанс на акробатите од жонглерското студио Фаз бабл, како и детско катче со танци, магионичари и едукативни работилници за деца.

Паралелно, ќе се одвива циклус предавања и тоа: Елисавета Димковска, студентка по нутриционизам, ќе зборува за веганската исхрана и протеините за спортистите; Влатко Таневски, основач на ВТ диет клубот во Битола, ќе ги урне митовите за веганската исхрана; Елена Најческа, фитнес инструкторка, ќе дискутира за растителните извори на калциум; Александар Дренковски, основач на Кинетикс фитнес студиото, ќе го одржи предавањето „Твојата чинија те убива: од атеросклероза до сексуална дисфункција“; а за разликите во ефектот врз здравјето на веганската и вегетаријанската исхрана ќе дискутира д-р Александар Митов, главен стручен консултант за владината кампања за здрава храна „Здравјето е избор“.

Основната порака на настанот е дека револуцијата за правата на животните започнува од  принципите и животните навики на секој поединец. Преку него, од здружението повикуваат на хуманост, сочувство, совесност и правичност кон секое живо битие, и се борат против експлоатација и дискриминација на животните.

Здружението за заштита на животните Анима мунди е корисник на институционален грант од Цивика мобилитас. За повеќе информации околу ова, посетете го нивниот профил.