Недела, 15 ти ноември, хотел Континентал. Влез бесплатен.

Почитувани,
И оваа година со огромна радост го најавуваме ВЕГЕФЕСТ, фестивалот кој го организираме по четврти пат, со цел да го насочиме вниманието кон најобесправените, речиси невидливи битија на овој свет – фармските животни. Секојдневно искористувани, свирепо убивани за храна, мода и профит, лишени од слобода и од можност нормално да живеат според карактеристиките на својот вид, овие сетилни битија во модерното конзумерско општество се сведени на продукти и предмети, безгласни робови на кои им е одземено достоинството, одгледувани и размножувани во ужасни услови, деградирани до болка, со една единствена цел – свирепа непотребна експлоатација.

НИЕ МОЖЕ ДА ЖИВЕЕМЕ И ПОИНАКУ.

Со ВЕГЕФЕСТ се обраќаме на совеста на сите, повикуваме на сочувствителност, хуманост и разум, повикуваме да му дадете шанса на животниот стил без насилство, почнувајќи од својата исхрана. Со овие мали чекори можеме да направиме големи и значајни промени за подобро на сите: животните, луѓето, екосистемот и планетата земја. Нашиот апел до секој еден е да не биде пасивен конзумент и да го бојкотира и осуди насилството врз животните со тоа што ќе ѝ даде шанса на веге исхраната.

VEGEFEST PROGRAMA

ГАРАНТИРАМЕ:
Одлични предавања! Превкусна храна! Богата забавна и едукативна програма и весела дружба!

Учествуваат „JAZZNA бенд“; професионално танцово „Ребис“ ; танцов клуб „Сонриса“ ; Јога Клуб „Тара“ – Аеродром, Си фу Предраг Петрески и „Стрела“ [Вин Чунг] – вештини; Body Sculpt – Марина Милановска – фитнес; Вушу клуб – Феи Лонг ;AMAJAART ; Moonlight Jewelry и други.

Голема новина за овој Вегефест се Циклусот ПРЕДАВАЊА НА ВЕГЕФЕСТ

Која исхрана е најсоодветна, здрава, најприродна за нашиот организам, нашето тело и дух? Како најлесно да ги замениме штетните прехрамбени навики со полезни, нови? Како од својата исхрана да извлечеме максимум, во сопствен интерес, но и во интерес на милиони недолжни битија кои се обезвреднети, искористувани, убивани за храна? – СО ОГРОМНО ЗАДОВОЛСТВО ВИ ГИ НАЈАВУВАМЕ УЧЕСНИЦИТЕ И ЦИКЛУСОТ ПРЕДАВАЊА НА ВЕГЕФЕСТ, кои ќе понудат одговор на овие и бројни други прашања (леток во прилог) – Д-р АЛЕКСАНДАР МИТОВ – магистер по здравствена екологија и влијанија на животната средина врз здравјето; главен стручен консултант и иницијатор на кампањата на Владата на Република Македонија – „Здравјето е избор!; Д-р ЈАДРАНКА БИБАН – специјалист по гинекологија и акушерство, експерт и едукатор за лекување на болестите со храна и со здрави животни навики, основач на „8-ка лајфстајл магазин; ЕЛЕНА КИРЈАС ТРАЈКОВСКА – нутриционистка, работи во областа на безбедноста на храната и исхраната; ЕЛЕНА НАЈЧЕСКА – нутриционистка и долгогодишна фитнес инструкторка. Веганка, основачка на групата „Вежбаме и се храниме здраво“; М-р ВЛАТКО ТАНЕВСКИ – нутриционист, основач на ВТ диет клуб.

Излагачи и учесници на Вегефест со превкусна и здрава веган храна, храна која исклучува продукти од животинско потекло се: „Ајде да јадеме “ „ Наша Добра Земја“; „Сурово и вкусно“ ; „Go Healthy – Хелтико ДОО“ ; „Хармонија“ ; „Мелани – Свежа храна“; Хотел Континентал; „БиоКосмос “, „Биокулт“ ; ресторан „Дамаскино“;„Nutrivita“; „Кадино – пити, леб “, „Агрофила (ФИЛА)“ „LACHA – LaSoy“ „Aloe Vera Macedonia“ , „Етно шоп Куманово“; „Чеза комерц“ и други.

Во рамки на ВЕГЕФЕСТ, во времетраење од 11:00 – 15:00 ќе има богато ДЕТСКО КАТЧЕ – учествуваат ѕвездичките од „РЕБИС МИНИ КИДС“ ; магионичарот Кристијан; „ГИ САКАМ ЖИВОТНИТЕ!“ – едукативна и креативна работилница за цртање и сликање со професорките Маја Танева и Наташа Антонијевиќ; а ќе се оддржи и претставата „ОЈЛЕ БРАДА ВО ЖИВОТИНСКА БАЛАДА“ -театарска претстава за деца

Повеќе информации за настанот достапни на https://www.facebook.com/events/955597967841480/