logo ICPИнститутот за човекови права (ИЧП) ги поканува сите заинтересирани на Форумот што ќе се одржи на 6 декември 2016 година во 12 часот, во Јавна соба во Скопје, а го организира по повод Меѓународниот ден на човекови права и слободи – 10-ти декември. Акцентот ќе биде ставен на моменталната состојба на промовирање, почитување, гарантирање и заштита на човековите права и слободи во Република Македонија.

На Форумот ќе зборуваат: Маргарита Цаца Николоска, претседателка на ИЧП, поранешна судијка на ЕСЧП и судијка на Уставниот суд на Босна и Херцеговина, Костадин Богданов, владин агент, Трендафил Иваноски, поранешен претседател на Уставниот суд на РМ, Иџет Мемети, Народен правобранител, Џемали Саити, судија на Врховен суд и претседател на Здружението на судии, Гордана Дувњак, новинарка на Утрински весник, Филип Медарски адвокат и Воислав Стојановски правен советник од Хелсиншкиот Комитет за човекови права на РМ .

Форумот е дел од активности на ИЧП во рамките на Институционалниот грант поддржан од Програмата Цивика Мобилитас.