Сојузот на извидници на Македонија како дел од проектот за поддршка на извидничките одреди и нивно зајакнување, го организираше настанот „Сојузување“.

sojuzuvanje-sojuz-na-izvidnici-2

Настанот имаше цел извидниците и младите да доживеат една заедничка авантура на планина, преку која ќе имаат можност да се стекнат со нови искуства и која ќе им овозможи да се запознаат со извидништвото во Македонија преку активности и дружење.

sojuzuvanje-sojuz-na-izvidnici-13

На настанот учествуваа 45 млади кои активно зедоа учество во активностите. Покрај младите извидници од одредите Феникс од Прилеп, Јадран, Галеб, Браќа Миладиновци, Мирко Милески од Кичево, Пионер од Охрид, учествуваа и млади од Штип, Кичево, Скопје и Прилеп кои преку настанот се запознаа и вклучија во организацијата.

sojuzuvanje-sojuz-na-izvidnici-1

На програмата беа: рафтинг на реката Вардар од Зелениково до Велес, планинарење, тимски задачи, стреличарство и други поттикнувачки игри и активности.

Нови млади водичи се приклучија кон извидничката организација кои во иднина ќе придонесат кон спроведување на активности со кои ќе го зголемат граѓанскиот ангажман а ќе го поттикнат истиот и кај своите врсници во своите заедници.