Просекот за жени заболени од рак на дојка во Свети Николе е двојно поголем од тој на ниво на држава. Постојат индикации дека главниот виновник за ваквата состојба е водата што ја пијат жителите на овој град. Организацијата на жени од Свети Николе е една од најактивните во одговорот на овој проблем. Успеавме да излобираме промена на Законот за здравствена заштита каде се донесоа бесплатните гинеколошки прегледи. Успеавме да воведеме и бесплатни мамографски прегледи за жените со цел да дејствуваме за рано откривање на ракот на дојката и да дејствуваме превентивно. Во 2004 година успеавме да излобираме воведување на Пап тестови. Ние ја започнавме иницијативата со 15 други невладини женски организации, за промена на Законот за здравствена заштита со кој ќе се воведат бесплатни пап тестови и мамографски прегледи“, вели Даниела Панева, претседателка на организацијата.

Истражувањето го направи Горан Лефков, а е дел од проектот „Известување за граѓанското општество и неговото влијание врз промените во општеството“, што го спроведува Македонскиот институт за медиуми во партнерство со Центарот за истражувачко новинарство – СКУП Македонија, со финансиска поддршка од програмата Цивика мобилитас.