Со проекцијата на „Tickling Giants“ и дискусија за слободата на изразување и медиумските слободи, синоќа заврши филмскиот фестивал на документарен филм „Movies that Matter“ (Филмови кои вредат), фестивал кој ги слави човековите права, а организиран од Младински образовен форум заедно со Амбасадата на Кралството Холандија.

Оваа недела меѓу 11 и 16 декември јавни и алтернативни културни простори во Скопје, Велес, Битола и Тетово на жителите и младите на овие градови им обезбедија програма исполнета со општествено важни документарни филмови кои ги раскажуваат вистинските човечки приказни, како и дискусии со активисти, експерти и новинари.

Низ реалните освестувачки филмови за напорите на девојчињата од Авганистан да завршат училиште, животот на ЛБГТ луѓето во Израел и цензурата на новинарите во Египет, посетителите на фестивалот ги споделуваа своите впечатоци од филмовите во дискусија по филмовите со: Бенџамин Перкс – Претставник на УНИЦЕФ во Македонија, Јована Ананиевска од Х.Е.Р.А., Неда Чаловска од Хелсиншкиот Комитет за човекови права, новинарката Сашка ЦветковскаМбера Камбери од Министерството за труд и социјална политика, Елена Петровска од Сигурна куќа и новинарката Убавка Јаневска.

„МОФ во својата работа преку неформалното образование користи разни пристапи и овие филмски проекции се еден одличен начин да се пренесе порака за состојбата и важноста на човековите права“ изјави Димитар Низамовски МОФ.

„Мovies that matter“ во Скопје

На проекцијата во Кино Култура во Скопје, Бенџамин Перкс од УНИЦЕФ изјави: „Во секоја ситуација и во било кои околности мора да знаеме како да најдеме достоинство и да станеме подобри“.

Неда Чаловска од Хелсиншки комитет за Човекови права порача дека ние како општество воопшто не сме имуни на нерамноправност и сите мора да се потрудиме да испратиме порака дека различното не треба да се отфрли и казни, туку прифати.

„Образованието или ќе не изгради како луѓе или ќе не наполни со стигма и предрасуди“ се надоврза Јована Ананиевска од Х.Е.Р.А.

Во Битола, Елена Петровска кажа: „Моментално системот смета дека ЛГБТИ луѓето не се под ризик, Безбедната куќа им ја дава поддршката на ЛГБТИ луѓето која би требало да им биде пружена од државата“.

„Movies that Matter“ во Велес

Мабера Камбери од МТСП со охрабрувачки зборови за присутните, ја посочи важноста од вклучување на сите засегнати страни и посочи дека за подобрување на образованието не треба да се работи само со учениците, туку и со нивните родители и просветниот кадар.

Прикажаните филмови на фестивалот Movies that Matter беа: Who’s Gonna Love Me Now? (Барак Хејман и Томер Хејман, Израел/Велика Британија), Tickling Giants (Сара Такслер, САД) и What Tomorrow Brings? (Бет Марфи, Авганистан/САД).  Movies that matter ја користи моќтта на филмот за поддршка на човековите права и социјалната правда, а филмскиот фестивал служи како уникатна платформа за дијалог за јавноста, експерти, уметници, креатори на политики, новинари и граѓанско општество.