Европската федерација на новинари (ЕФЈ), Репортери без граници (RSF), Европското здружение на списанија (EMMA), Европското здружение на новински издавачи (ENPA), Европскиот центар за печат и слобода на медиумите (ECPMF), Фридом хаус, Глобалната мрежа на уредници (GEN), Индекс на цензура, Меѓународниот институт за печат (IPI) и Медиумската организација на Југоисточна Европа (SEEMO) упатија писмо да полскиот министер за одбрана Антони Мацеревич во кое бараат да ја повлече кривичната тужба против Томаш Пиатек, автор на новата книга за наводната мрежа на министерот на сомнителни руски контакти.

Истражувачкиот новинари за независниот весник Gazeta Wyborcza, Пиатек се соочува со потенцијална казна затвор од три години во предмет на кој работат воени обвинители и кој може да биде изнесен пред воен суд.

Военото биро на полското главно обвинителство изјави на 11 јули дека примило тужба од Мацеревич во која Пиатек се товари за „користење сила или закани против јавен функционер„ и „јавни навреди или понижување на уставно тело“ во врска со книгата објавена кон крајот на јуни.

Во заедничко писмо до министерот за одбрана на 18 јули 2017 година (види подолу), ЕФЈ и други организации го повикуваат итно да ја повлече тужбата против Пиатек.

Резултатите од 18-месечното истражување, книгата, со наслов „Мацеревич и неговите тајни“, ги опишува наводните политички и финансиски врски Мацеревич министерот со лица блиски до Кремљ, руските разузнавачки служби и руски криминални организации.

Тужбата на министерот се заснова на три одредби од кривичниот законик: член 244, според која „користењето сила или закани против јавен функционер“ е казниво со до три години затвор; член 266, според кој „јавни навреди или понижување на уставно тело“ се казнува со до две години затвор, и член 231, според кој јавните функционери се заштитени во однос на нивните службени функции и нивниот приватен живот.

Во статија во Gazeta Wyborcza, Пиатек ги отфрли сите обвиненија содржани во тужбата, истакнувајќи дека министерот не го обвинил за лаги или клевета, и не негирал ништо од она што се тврди во книгата. Тој исто така рече дека би било апсурдно цивилно лице да се изнесе пред воен суд.

ЕФЈ се приклучи кон повикот за слобода на медиумите поднесен од IPI до Платформата за заштита на новинарството на Советот на Европа во врска со овој случај.

The post Полскиот министер за одбрана да ја повлече тужбата против новинар appeared first on ССНМ.