Самостојниот синдикат на новинарите и медиумските работници (ССНМ) го поддржува барањето на поранешните вработени во МПМ и Медиа Принт за исплаќање на неисплатените плати и хонорари.
ССНМ се солидаризира со поранешните вработени во МПМ и Медиа Принт и во нивното барање до надлежните институции, што поскоро да се решат криминалните случаи поврзани со МПМ и Медиа Принт со цел да се најде начин за исплата на плати, хонорари и отпремнини ( кои што сами ги пресмета и ги одреди МПМ) и кои се уставно гарантирано право на секој работник.
Поради сомневањата за криминално работење, ССНМ уште во јуни, годинава, им поднесе кривични пријави на сопственикот и директорот на компанијата, Срѓан Керим и Јана Станисављева, за злоупотреба на службената положба и овластување, затоа што свесно и со умисла го разнебитувале имотот на компанијата со цел да ги згаснат медиумите во нивна сопственост.

ССНМ ги повикува надлежните институции посериозно да се занимаваат со овој случај со цел негово скоро решавање и исплата на заостанатите плати на речиси 400 вработени во изданијата на компанијата

Дополнително за односот на менаџментот кон своите некогашни вработени говори и фактот, што, додека во јавноста се презентираа информации дека компанијата кубури со пари и затоа платите на вработените доцнат со месеци, истовремено, на еден од управителите на фирмата била исплаќана месечна плата во висина од неколкугодишна просечна новинарска плата.
За згаснувањето на весниците и онлајн медиумите на компанијата ССНМ смета дека главен виновник е менаџментот на компанијата кој наместо да дозволи на вработените, новинарите професионално да ја работат новинарската работа како во сите демократски општества, се одлучи да и слугува на политиката и политичките афилијации на менаџментот.
ССНМ ги повикува надлежните институции посериозно да се занимаваат со овој случај со цел негово скоро решавање и исплата на заостанатите плати на речиси 400 вработени во изданијата на компанијата.

The post Поддршка за поранешните вработени во МПМ appeared first on ССНМ.