Хелсиншкиот комитет за човекови права по четврти пат го организира настанот „Турлитава – заедно е послатко“ со цел да се одбележи 22 јули како ден посветен на жртвите на дела од омраза – акција на Советот на Европа. Тој ќе се одржи во 19:30 часот во Паркот на Франкофонијата во Мобилната галерија.

Идејата е меѓусебното запознавање на различните етнички групи во нашата држава, затоа што, непознавањето е најчеста причина за создавање конфликтни ситуации, односно ситуации кои водат кон дела од омраза.

Преку организирање пикник на кој ќе бидат претставени вкусни традиционални специјалитети застапени во различните етнички кујни во Македонија (македонска, албанска, турска, ромска, српска, бошњачка и други), во директна смисла ќе се посочи на различноста како можност за споделување. Тоа значи дека различните припадности (на етничка, национална, јазична, религиозна, сексуална и други групи) можат да бидат застапени и можат да опстојуваат заедно и еднакво значајно.

Настанот го организираат со поддршка на „Амбрела“ и „Легис“.

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија е корисник на институционален грант од Цивика мобилитас. Повеќе информации околу ова ќе најдете на нивниот профил.