Божикните празници кај Македонците изобилуваат со обичаи и верувања поврзани со почетокот на Новата година. Се верува дека здравјето, родот и благосостојбата на семејството зависи од тоа како ќе започне Новата година. Затоа, на овие празници се практикуваат обичаи и верувања кои имаат за цел да го обезбедат токму тоа, здравјето и благосостојбата на семејството и плодноста на стоката и нивите.

Повеќе тука – Коледе леде, денес е Бадник, утре е Божиќ