Наодите од Годишниот извештај за темелните права на Агенцијата за темелни права на Европската Унија (ФРА)  беа презентирани и дискутирани на јавна расправа во Собранието на Република Северна Македонија во петокот. Овој извештај четврта година по ред е изработен од Институтот за европска политика, како национален истражувачки центар за ФРА во Северна Македонија.

Наодите од извештајот претставуваат значајна појдовна точка за продлабочување на дискусијата и соработката за подобрување на темелните права помеѓу релевантните актери и зајакнување на системот на кочници и рамнотежа во земјата, а во светло на четвртиот циклус на Универзалниот периодичен преглед на ООН за човекови права како најопсежна вежба на преглед на напредокот на државата во овој поглед.

Јавната расправа се одржа во соработка со Парламентарниот институт, претседателката на Интерпартиската парламентарна група за унапредување на правата на ЛГБТИ луѓето, Маја Морачанин и претседателката на Интерпартиската парламентарна група за поддршка на правата на Ромите, Љатифе Шиковска. Освен нив, воведни обраќања имаа и Бен Нупнау, заменик-шеф на мисијата/шеф на одделот за политички печат и информации на Делегацијата на Европската Унија во земјата, како и Симонида Кацарска, директорка на ЕПИ. По презентација на извештајот, во плодна дискусија се вклучија и пратениците- претседатели и членови на комисиите во Собранието и неформалните групи, чии фокус на работа е областа, предмет на расправата како Снежана Калеска Ванчева, Фадил Зендели, Даниела Иванова,  Бедри Фазли, Соња Михајловска, Марија Костадинова, Марија Ангелова и други, заедно со претседателот на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација, како и претставници од постојаната канцеларија на Обединетите нации во земјава, дипломатските преставништва во земјата, УНИЦЕФ и граѓанските организации, активни во областа.

Јавната расправа се одржа во рамките на проектот „Заедничка акција за човекови права“, финансиран од страна на Европската унија.

The post Извештајот за темелни права на ФРА изработен од ЕПИ презентиран во Собранието appeared first on EPI.