Дваесетина сиромашни семејства од Велес добија хуманитарни пакети со храна за бадниковата вечер и за божиќните празници. По повикот на социјалните мрежи, голем број хумани граѓани се приклучија во дводневната хуманитарна акција на Фондацијата за локален развој и демократија „Фокус“ и Фондацијата Ленче Здравкин.

Тие донираа готвена храна, овошје и зеленчук. Десет велешки семејства подготвија пакети со најосновните прехранбени продукти потребни за бадниковата вечера или божиќниот ручек. Сите им беа поделени на социјално немоќни семејства.

Оваа група филантропи и годинава ќе продолжи со хуманитарни акции за собирање и донирање на храна за социјално немоќни семејства во Велес, со надеж дека одзивот на хуманите граѓани ќе биде уште поголем и со акциите ќе бидат опфатени двојно повеќе сиромашни семејства.

Хуманитарната акција ја поддржаа семејствата Здравкин, Јаневски, Стојменови, Алчеви, Пренџови, Дограмаџиеви и Пивкови, кафеаната „Боеми“, месарницата „Микар“, пиљарата „Пеми“, веб порталот „Дума.мк“ и десетина други граѓани кои донираа производи како масло за јадење, брашно, праз, ориз, зелка и други производи.

Месарата „Микар“ ќе продолжи да ги помага петте семејства кои добија велешка скара и во наредните четири месеци.

Фондација за локален развој и демократија „Фокус“ е институционален грантист на програмата Цивика мобилитас. За повеќе информации погледнете го нивниот профил.