Работилница 1Цивил – Центар за слобода, успешно ги заврши обуките за граѓански новинари во рамки на проектот „Граѓански објектив“. Во период од два месеца се одржаа четири регионални семинари во Скопје, Битола, Струмица и Велес, каде се одржа и завршниот, петти семинар на кои учесници и учеснички беа сите заинтерсирани граѓанки и граѓани кои немале можност да учествуваат на претходните семинари.

Обуката имаше за цел да им пренесе основни познавања од видео-активизмот, набљудувањето и известувањето, преку едукативни модули за истражување и активизам. Преку предавањата, работилниците и практичната вежба, учесниците на семинарот, се стекнаа со знаења и вештини за долгорочно набљудување на изборите и на човековите права и слободи. Врвни професионалци, со големо искуство и меѓународно реноме, како предавачи ги споделуваа своите искуства со учесниците, низ живи дискусии.

Работилница

Предавачите на семинарите беа, покрај тимот на обучувачи на ЦИВИЛ , фоторепортерите Ѓорѓи Личовски, Роберт Атанасовски, Огнен Теофиловски, Томислав Георгиев и Боро Грдановски, како и новинарите, активистите и експерти Уранија Пировска, Сашо Орданоски, Златко Ориѓански, Сузана Мицова, Мартин Кочовски, Перо Арсовски, Томислав Кежаровски, отец Дуле Груевски, Синоличка Трпков, Ѓорѓи Калајџиев и Петрит Сарачини.

Следен чекор се месечните натпреварувачки цикулуси за најуспешните видео снимки, фотографии и текстови за сите видови закани, уцени, политчка корупција, поткуп на гласачкото тело, кршење на гласачкото право, злоупотреба на јавните ресурси и администрација.

Златко Ориѓански

Секој месец, петте најуспешни трудови ќе бидат наградувани со вредносни ваучери за набавка на фото/видео и компјутерска опрема. Највисоката награда на месечно ниво е 110 долари.

Првите награди ќе бидат доделени на почетокот на февруари 2016 година. Рокот за пријавување на трудовите е до 20 јануари.

Секој што има паметен телефон, фотоапарат или камера од каков и да е вид, може да биде граѓански новинар и да се вклучи во нашиот проект.

Освен како дел од стратегијата за организациски развој на ЦИВИЛ за постигнување на својата визија и мисија, проектот „Граѓански објектив“ е поддржан и од National Endowment for Democracy.