Mladinski Sojuz Krusevo konferencija 1Младински Сојуз – Крушево, годинава, традиционално по 14ти пат ќе ја организира Меѓународната младинска конференција од 22 до 26ти септември во Крушево. Шеесет активни млади лидери од 16 земји (Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Франција, Германија, Грција, Косово, Црна Гора, Италија, Полска, Романија, Србија, Словенија и Турција) ќе се сретнат во Крушево за да ги продискутираат начините на кои младите лидери можат да го поддржат Евро-интегративниот процес на земјите од Југоисточна Европа.

Mladinski Sojuz Krusevo konferencija 1

 

Годинава, младите активни лидери ќе имаат можност да дискутират на следниве теми:

 • Балканското влијание за иднината на ЕУ
 • Промоција на духот на помирувањето и соработката меѓу младите од Западен Балкан
 • Национализмот како „нов“ феномен
 • Од Југосфера од Еуросфера Како може младите да влијаат врз интегритетот на владите?
 • Начини за подобрување на транспарентноста и борбата против корупцијата во земјите од ЈИЕ
 • Емиграцијата на младите и одливот на мозоци – можност или потреба за младите на Балканот?
 • Дигитална комуникација
 • Како со ИТ можат да се решат социјалните прашања во Југоисточна Европа?
 • Водечки урбани иновации на Балканот
 • Иновации во едукативниот систем
 • Gamification и дигитализација во едукацијата
 • Придонесот на младите во open source можностите
 • Предизвиците на претприемништвото во 21виот век
 • Социјално и рурално претприемништво на Балканот (co-working, co-living, дигитални номади, crowdfunding, микро-кредити)
 • Европа и мигрантите (причини, младински активизам и човекови права)
 • Глобална Британјја и сигурноста и стабилноста во земјите од Југоисточна Европа

Конференцијата се организира во партнерство со Фондацијата Фридрих Еберт, канцеларија Скопје, а поддржана е и од Пактот за стабилност за Југоисточна Европа и е дел од годишната програма за институционален развој, поддржана од Цивика мобилитас.