fbpx
x
Мени

Насловна

Акции за дијагностицирање но, и за решавање на проблемите

Програмата Цивика мобилитас ја објави публикацијата „Постигнувањата на грантистите на Цивика мобилитас – акциски грантови“ коja содржи вкупно 31 успешни акции спроведени од граѓанските организации наменети за потребите на нивните конституенти. Постигнувањата на акциските грантови се всушност пресек на општествените предизвици за кои беа понудени соодветни решенија. Започнаа акции за решавање на проблемот со менструална […]

Граѓаните и граѓанственоста се создаваат во училиштата и универзитетите

Што е граѓанинот и каде го бараме? Ја губиме граѓанственоста, но може ли да загубиме нешто што сме немале? Како всушност да се консолидира граѓанството? Прашања кои на трибината „Граѓанственоста денес: Француски и македонски предизивици“ ги отвори проф. д-р Ило Трајковски, уредник на едицијата „Социологија на граѓанственоста – една француска трилогија“. „Сите граѓански ставови заслужуваат […]

Повик за смирување на тензиите и продолжување на широките консултации за тнр. „Француски предлог”

Актуелните настани не ставаат пред сериозни предизвици, не само како луѓе од граѓанските организации туку и индивидуално, како граѓани. Неколку грантисти на Цивика мобилитас иницираа заедничка реакција на последните случувања во кои насилството се заканува да го заземе местото на мирното протестирање и дебатирање. Во продолжение прочитајте го во целост Повикот и листата на граѓански […]

Граѓанските организации побараа поголем ангажман од властите за државното финансирање

„Ние не сме песимисти, ние сме очајни реалисти!“, рече Селмин Несимоски од здружението Млади за јавен интерес од Дебар со што отслика најголем дел од дискусијата на денешниот Тематски форум на Цивика мобилитас насловен: „Државното финансирање за поголема одржливост на граѓанските организации“. „Борбата за гол опстанок го оневозможува работењето на граѓанскиот сектор“, рече во своето […]

Кодексот ќе ја зголеми меѓусебната доверба на организациите и ќе изгради подобра слика за нив

Денес, 31 март 2022г., се одржа онлајн информативна сесија за Кодексот на граѓански организации на која учествуваа 34 претставници од организациите, грантисти на програмата Цивика мобилитас. Учесниците беа запознаени со процесот на подготовка на Кодексот, придобивките од оваа алатка за поголема отчетност и нејизната цел. „Кодексот претставува катализатор за постојано развивање на вредностите на организациите. […]

Доделени четири нови мали грантови за граѓанските организации

Комисијата за избор на грантови ги оцени концептите кои организациите ги поднесоа на повикот за мали акциски грантови на Цивика мобилитас (ЦМ-МАК-02) во периодот од 1 октомври до 30 декември 2021. Беа доставени 59 пријави, од кои четири организации се добитници на мал грант, и тоа: Меѓуопштинско здружение на лица со телесен инвалидитет на општините […]

Почитувањето на Кодексот ќе го заштити интегритетот на граѓанскиот сектор

Прва консултативна средба со дел од организациите потписнички на Кодексот за граѓански организации се одржа вчера, 8 февруари 2022г., во рамки на програмата Цивика мобилитас. На онлајн работилницата, четири месеци по официјалната промоција и потпишување на Кодексот, присуствуваа 24 претставници на граѓанските организации (ГО). Учесниците во групи, дискутираа за спроведувањето на системот за саморегулација, разменувајќи […]

Граѓаните за промена бр.11: Истрајни во промените и во следните 365 денови

Цивика мобилитас го објави единаесеттиот број од списанието „Граѓаните за промена“ кој во фокусот го има граѓанското учество. Во ова издание преку дваесет и две приказни раскажуваме за успешните акции, иницијативи, проекти на граѓанскиот сектор во последниот квартал од 2021 година. Токму на крајот на годината пристигна веста која запиша уште еден успех на граѓанските […]

Заедно се стигнува подалеку: Граѓаните за промена бр.10, јубилејно издание посветено на соработка

Најновиот број на магазинот „Граѓаните за промена“ на Цивика мобилитас е десетто, јубилејно издание. Во основа на нашето работење, на тоа што го прават граѓанските организации е соработката, која е носечна тема во овој број. Низ текстовите ви ги пренесуваме примерите на соработка на Македонскиот институт за медиуми (МИМ) и Националниот совет на инвалидски организации […]

Соработката на граѓанските организации и општините е добра ако го подобрува животот на граѓаните

Два часа плодна дискусија на тема „Како да се подобри соработката помеѓу граѓанските организации и локалните власти“ се одвиваше на Тематскиот форум на Цивика мобилитас, одржан онлајн на 26 ноември 2021 на платформата Зум. Вкупно 96 претставници на граѓанските организации и општинските администрации разговараа за предизвиците со кои се соочуваат, споделуваа искуства, беа изнесени интересни […]

1 2 3 5