fbpx
x
Мени

Насловна

Медиа плус почнува со серија информативно – едукативни работилници со Локалните совети за превенција

Како дел од активностите на проектот „Здружени сме посигурни и побезбедни“,  со сора ботка со осум општини, со кои има потпишано меморандуми за соработка, ЗГ Медиа плус од Штип, почнува со информативно – едукативни работилници со Локалните совети за превенција. Првата средба е со штипскиот Локален совет за превенција, која е закажана за во четврток, […]

Бирократските обврски им одземаат 154 часа годишно на компаниите

„Истражувањето кое го спроведовме покажа дека со членството во ЕУ ќе се зголеми регулаторниот товар и ќе произлезат нови обврски за фирмите кои ќе треба да ги исполнат“, истакна Никица Блажевска-Мојсовска извршен директор на Македонија 2025, за време на презентацијата на Индексот на бирократија. „Индексот не го мери финансискиот трошок, но самото време потребно за […]

Се повеќе регистрирани жени земјоделки

Речиси 60% од испитаничките не се запознаени со објавената мерка за „поддршка за активен женски член во земјоделското домаќинство“ со можност за инвестиција од 180.000 денари. Ова е еден од заклучоците од истражувањето кое го спроведоа Рурална Коалиција и партнерската организација Моја Фарма. Бројот на регистрирани жени земјоделки во последните две години бележи нагорен тренд. […]

За нови возила, државните институции потрошиле 8 милиони евра во последните 2,5 години

Денес, 2 септември 2020 година, Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) ги објави истражувањето и базата на податоци на набавените нови патнички возила од државните институции во 2018, 2019 и 2020 година. Истражувањето открива дека во последните две и пол години државните институции набавиле вкупно 392 нови патнички возила за што потрошиле 8,1 милиони евра. Една четвртина […]

Практична обука за производство на биохумус

На 29 август, здружението Ин Виво ја спроведе третата практична обука за производство на биохумус. Обуката беше наменета за бездомни лица од Скопскиот регион, со цел да им се обезбедат услови за нивно полесно и одржлива реинтегрирање. На почетокот на денот учесниците се поделија во два тима. Првот тим ги презеде калифорниските црви кои што […]

Новите грантисти во главно ќе влијаат на локалните политики

Комисијата за избор на грантови ги оцени 56-те концепти кои организациите ги поднесоа во четвртиот круг од повикот за мали грантови на Цивика мобилитас (ЦМ-МАК-02). Избраните 11 грантисти ќе работат на зголемување на учеството на граѓаните, а особено на младите, во локалните политики, а исто така ќе работат на поголема соработка меѓу граѓанските организации со […]

Креирање на центар за јавни политики

Со имплементација започна проектот „Центар за јавни политики“, кој го спроведува Здружението за истражување и анализи – ЗМАИ, а кој ќе трае во наредните 15 месеци. Потребата од една ваква иницијатива потекнува од недостатокот на капацитети во граѓанскиот сектор за креирање на анализи и предлози за јавни политики поткрепени со факти, истражување и емпириски податоци. […]

Избрани нови 15 институционални грантисти на Цивика мобилитас

Комисијата за избор на грантови ги оцени апликациите на организациите кои поднесоа пријава на вториот повик за институционални грантови во новата фаза на Цивика мобилитас (ПЦМ-ИНС-05). Преку финансиската поддршка од овој тип на грантови, здруженијата ќе работат на нивниот институционален развој и организациско јакнење. Тие ќе ги надминат моменталните организациски предизвици и ќе го зголемат […]

Избрани се нови 12 акциски грантисти на Цивика мобилитас

Вонредната состојба во земјава не влијаеше на процесот на евалуација на доставените пријави на повикот за акциски грантови (ЦМ-АКТ-05). Комисијата за избор на грантови по електронски пат ги оцени пријавите, по што одлучи дека добитниците на акциски грантови се 12 организации, и тоа: Здружение-Балкански институт за регионална соработка БИРС Тетово со проектот „Шар Планина – […]

Доделени 10 ад-хок грантови за справување со КОВИД-19

Комисијата за избор на грантови ги оцени 62-та концепти на граѓанските организации, поднесени на вонредниот повик за ад хок грантови на Цивика мобилитас (ПЦМ-АДХ-02) за справување со пандемијата Ковид-19. Добитници на ад-хок грант се 10 организации и тоа: Здружение за еднородителски семејства „ Една може!“, кое ќе пружа поддршка на жени од ранливи категории, со […]

1 2 3