LEAD Veselo i cisto na Vodno 1Во прекрасна атмосфера помина дружењето на младите од различни етнички заедници на Водно, кои како волонтери учествуваа во акцијата за собирање отпадоци, под мотото на проектот „В ЏЕБ, ако нема каде друго!“ што се одржа на 8 мај 2016 година.

LEAD Veselo i cisto na Vodno 1

Тие, облечени во маици со ова мото, спуштајќи се од врвот на планината до Средно Водно, собраа значителна количина отпад фрлен. На акцијата се приклучи и група вработени во Секторот за зачувување на животната средина на Град Скопје.

Организатор на оваа акција е новото движење за едукација и унапредување на дијалогот ЛЕАД. Ова е прв проект на оваа невладина организација.

LEAD Veselo i cisto na Vodno 2

Со проектот „В ЏЕБ, ако нема каде друго!“ се предвидени шест вакви акции, во наредните шест месеци. Покрај расчистувањето на планината, акцијата има за цел и да ја крене јавната свест кај граѓаните за зачувување на животната средина. Оваа акција има и мултиетнички карактер.

Проектот „В ЏЕБ, ако нема каде друго!“ е поддржан од програмата Цивика Мобилитас и од Секторот за зачувување на животната средина на Град Скопје.