На 13 јуни 2017, во прес- центарот на Клубот на новинари, здруженијата Зелена лупа од Скопје и Јустиција од Куманово, одржаа прес- конференција со која го означија почетокот на проектот за промоција на Советот за утврдување на факти: „Да ја вратиме довербата во судовите- правда за секого“.

Слободан Богоевски, поранешен директор на УБК, потенцираше дека изборот на Советот е противуставен затоа што судиите не можат да ги избираат оние кои што треба да ја оценуваат нивната работа и да носат одлуки за неа.

Драган Томовски изјави дека процентот на ефикасност на Советот е поразително слаб бидејќи од 1000 иницијативи Советот постапил само по три, на што Сашо Поцевски, претседател на Советот реплицираше дека уште 14 други предмети се во фаза на разгледување и во постапка.

Заклучокот беше дека со почетокот на проектот е дадена можност на сите обесправени да се обратат до канцелариите во Скопје и Куманово, или пак сами да поднесат иницијатива до Советот за утврдување на факти, но дека е потребно време и многу труд да се исправат нанесените неправди од изминатите 10 години.

За време на настанот, освен претставници на двете здруженија присуствуваа и земаа збор и поранешните судија и обвинител Бранко Секуловски и Ѓорги Настевски.

Меѓу присутните се вброија и новинарот Томислав Кежаровски; судијата Илија Танев; докторот Дејан Ставриќ; претставници од случаите Шпион, Детонатор, Монструм, Ликвидација; поранешните директори на Охис и Славија; како и претставници на неправедно осудени лица од многу други случаи.

Здруженијата Зелена лупа од Скопје и Јустиција од Куманово се корисници на акциски грант на Цивика мобилитас.