Glokal discussions logoЗдружението Диверзити медиа и телевизијата Алсат М, Ве покануваат на завршниот настан од проектот Глокал Дискусии, поддржан од програмата Цивика Мобилитас.

По 12-те јавни дебати на шест теми во 12 градови во Македонија, подготвивме анализа за размислувањата на граѓаните во различните средини за исти теми, која е мал прозорец низ кој се гледа колкава е кохезијата во нашето општество. Анализата е публикувана во брошура, која ќе биде промовирана на завршниот настан на проектот.

На настанот за кохезијата во општеството ќе зборуваат:
Petrus Theunisz, меѓународен тим лидер на Цивика Мобилитас
Нано Ружин, универзитетски професор
Алберт Муслиу, АДИ/аналитичар

Брошурата ќе ја престават:
Назим Рашиди, Новонар Алсат М / Претседател на Диверзити медиа
Башким Бакиу, политолог

Завршниот настан е закажан за понеделник, 07.11.2016 година, во 13 часот во Книжарата во Стара чаршија Libraria e Çarshisë во Скопје.

Glokal discussions logo

За проектот:
Граѓаните на Македонија ретко имаат можност лично да присуствуваат на дебати за актуелни теми со претставници на интелектуалната, уметничката, академската и експертската јавност на Македонија. Уште помалку шанси добиваат да почуствуваат дека на тој начин активно треба да придонесат за решавање на проблеми и подобрување на животните услови на локално ниво.

Затоа, за да се подобри состојбата со слободата на говор и да се поттикне повеќе дебати и дискусии, а воедно да се зајакне доброто владеење на локално и централно ниво, Диверзити Медиа го реализира проектот Глокал Дискусии. Во него, преку 12 јавни дискусии создадовме простор за јавна дискусија на важни теми и проблеми на државно ниво, но давајќи им можност на граѓаните на цела Македонија да се изразат и да придонесаат за овие теми. Во дискусиите беа вклучени локални креатори на политики, интелектуалци, новинари и најважно – локални жители.

Вкупно шест различни теми беа дискутирани во 12 различни града, а Диверзити медиа изработи и 12 медиумски производи од јавните дискусии, објавени на платформата на Диверзити Медиа, Алсат М Телевизија, како и на социјалните мрежи на организацијата. Изработена е и брошура со споредбени анализи за тоа како се перцепираат истите теми, односно проблеми во две различни средини.

Проектот е подржан од Civica Mobilitas, а партнер во неговото спроведување е телевизијата Алсат-М.