Пандемијата Ковид 19, големиот број забрани и почитување на строги мерки на социјална дистанца, на негрупирање на граѓаните, избегнување на гужви по маркетите, отвори едно сосема ново поглавје во користење на интернетот, компјутерите и другите паметни уреди во нашите домови. Денес голем број состаноци се одржуваат онлајн, учениците учат онлајн, граѓаните плаќааат сметки онлајн, се со цел да се избегне контакт со други луѓе.

Но, за жал тоа не е случај со македонскиот земјоделец кој и покрај пандемијата не го издигна многу степенот на својата дигитална писменост, така што традиционалните начини на поднесување документи на шалтер, гужвите за исплата на сметки и недовербата кон модерните технологии останаа.

За да се види колкава е дигиталната писменост кај нашите земјоделци “Рурална Коалиција” во рамките на проектот “Дигитализација во земјоделството – СЕГА” спроведе едно истражување за тоа колку земјоделците го користат интернетот и модерните технологии како алатка во нивниот бизнис и олеснување на секојдневните обврски.

Прочитајте повеќе .