Градинката “Олга Мицеска” од Кичево е првата градинка во нашата држава која што се приклучи кон кампањата за промоција и поддршка на локалното производство на храна преку делење на пакетчиња со здрава храна на 150 деца кои што се згрижени во градинката.

Дополнително, се потпиша и меморандум за соработка токму во оваа насока да се продолжи да се работи и понатаму затоа што здравите навики за исхрана кај децата се формираат од најмали нозе, а исто така треба да знаеме дека секое трето дете според последниот извештај на UNICEF за нашата земја, е дете со прекумерна телесна тежина.

Од друга страна пак дури 84% од земјоделските производители почувствувале негативни ефекти од Кивод кризата, па така сега е вистинско време да ја изразиме максимално поддршката кон локалните земјоделски производители и да се свртиме кон конзумирање на локално произведената храна.