Организацијата на жените на општина Свети Николе на 12 април 2017 година, во соработка со Народниот музеј од Свети Николе, ја реализираше изложбата „Жените од Свети Николе низ историјата“.

На изложбата беа поставени биографии на 31 светиниколчанка, кои зад себе оставиле значајни достигнувања во разни области. Настанот беше посветен на г-ѓа Вера Златева, борец за женските права и покојна прва претседателка на ОЖО Свети Николе. Истражувањето го спроведе Рахела Симеонова Манева, долгогодишна активистка во здружението, заедно со поддршка на целиот тим.

Беше истакнато дека оваа активност нема да застане овде, туку ќе продолжи и во иднина за да се најдат што е можно повеќе податоци за жени- првенки од Свети Николе, кои храбро и рамноправно се бореле за своето место во општеството.

Изложбата е отворена за сите посетители во наредниот период, секој работен ден од 9 до 16 часот.

Организацијата на жените на општина Свети Николе е корисник на институционален грант на Цивика мобилитас. За повеќе информации околу ова, можете да го погледнете нивниот профил.