fbpx
x
Мени

Ushtrimi i së drejtës së lirisë së shprehjes : teoria dhe praktika

E drejta e lirisë së shprehjes paraqet njërën nga bazat më esenciale të një shoqërie demokratike dhe njërin nga kushtet e progresit të saj. Në sistemet demokratike, secili individ gëzon të drejtën për të shprehur mendimin e vet, për të komunikuar, për të pranuar dhe transmetuar informacione dhe ide, ndërsa e drejta e këtillë duhet […]

Документ за политики Практики и препораки за добро управување во сферата на јавната администрација

Реформите и модернизацијата на администрацијата се континуиран процес и еден од главните приоритети на Партнерството за пристапување1 кон ЕУ. Во изминатиов период, политичката и институционалната криза што континуираното влијаат врз извршната власт, врз судската и врз законодавната власт, доведоа до суспензија и до поткопување на демократските стандарди во Република Македонија, го урнаа владеењето на правото […]

Заштита на укажувачите можности и практика

Оваа публикација е финален продукт на проектот “Застапување и заштита на пријавувачите, вклучувајќи ги медиумите и граѓанското општество” што е дел од програмата за поддршка на граѓански организации финансирана од страна на Амбасадата на Кралството Холандија во Република Македонија. Основна цел на проектот беше застапување и поттикнување на државата да воспостави правна и институционалната рамка […]